Домашните мачки уништувачи на животната средина ?!

110

Мачките се наши пријате што го галиме и секогаш се подготвени да ти се умилкуваат, но не знам дали сте запознати, мачките се воедно и наш најголем непријател. Тие ја уништуваат животната средина повеќе од човекот и се сметаат за едни од најинвазивни.

Една нова студија објавена во списанието Nature Communications вели дека мачките се главните виновници за убиството на неколку загрозени видови птици во САД и преполување на птиците населени по островите ширум светот. Во САД, мачките убиваат околу 3,7 милијарди птици годишно, што ги прави поголема закана од изградба на згради, комуникациски кули, отрови и автомобили. Но, постои решение.

Биолозикои биле вклучениво истражувањето ги проучувалепретходните студииза да проценатколкумачкиживеат во САДи да ја проценат нивнатанавика заубиствата. Се покажадека околу84 милионимачки имаатсопствениците, додека меѓу 30и 80милиони живеатна улициа. Тука спаѓаат дивите,нескротливитемачки,оние кои се користат за уништување на штеточини и бездомни животни.

Истражувачите проценуваат дека домашните мачки убиваат меѓу 1,4 и 3,7 милијарда птици и меѓу 6,9 и 20 700 000 000 цицачи за една година, а главните виновници се оние без сопственик, или мачките скитницчки. Додека овие бројки може би ви изгледаат претерани, но до нив не се дошло туку така. Поточно, мачки скитнички според таа студија, се инволвирани во изумирањето на 33 видови птици, цицачи и влекачи.

Проблемот е дека овие мачки, инвазивни, убиваат автохтони видови на животни во нивните живеалишта. Како решение се предлага што помалку да се пуштаат во природа и поголемиот дел од времето да го поминат домашни услови, само така нема да влијаат негативно на локалниот екосистем. Во Нов Зеланд моментално тече кампања за забрана на чување мачки како домашни миленици. Ова е меч со две острици, затао што и на ваков начин може да дојде до загрозување на екосистемот.

Најголем проблем се мачките кои немаат сопственици.

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk