Оваа храна штити од коронавирус, ја има и кај нас

347

Француските истражувачи се запрашале зошто во некои земји стапката на заразени и смртни случаи од Ковид 19 се значително пониски од оние на нивните соседи и заклучиле дека одговорот лежи во изборот на храна.

Француски научници дошле до заклучок дека во многу земји стапката на морталитет од Ковид 19 е помала заради специфичноста на нивната национална кујна. Истражувањата покажаа дека одредена храна, доколку се консумира редовно, може да ја намали веројатноста вирусот да навлезе во организмот, како и неговиот деструктивен ефект, пишува на страницата News medical.net.

Некои видови храна имаат функција на природен штит против вирусот. На пример, стапката на смртност е голема во Иран, додека таа е значително пониска во соседна Турција и Туркменистан. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во својот регион.

Продолжува на страна 2