Ова го мислат 68% од родителите | Сите го осудуваат мојот начин на воспитување

603

Три четвртини од родителите добиваат совети без да ги бараат. Мајките сметаат дека често ги осудуваат другите родители, а татковците тврдат дека зборовите на осуда доаѓаат од устата неговата баба.

Родителите на возраст од 45-55 години, први ги признаваат своите родителски грешки, додека се најбезбедни во своите одлуки оние на возраст од 18 до 25 години, открива студијата на британската фармацевтска компанија Nurofen for Children.

И покрај тоа што речиси 68% од родителите ги чувствуваат погледите на околината и сметаат дека другите луѓе постојано го осудуваат нивното воспитување. Три четвртини од нив признава дека редовно добиваат совети кои не ги бараат, а секој чекор внимателно им се следи почесто мислат татковците од мајките. Тие сметаат дека тоа обично го прават другите родители, роднините и сопствената мајка. Татковците сметаат дека најмногу ги осудува бабата, другите родители и нивните мајки.

Во такви ситуации, родителите за помош најчесто им се обраќаат на своите родители, една третина од нив бараат помош од лекар, петина кај пријателите, а 18% на интернет. Една четвртина од луѓето тврдат дека тогаш им е потреба поголема поддршка од партнерите, пишува Daily Mail.

Најтешко им е правилно да одлучат за изборот на друштво за детето, здравството и образованието. Повеќе ги мачи безбедноста на децата, а мајките ги мачи балансирање меѓу работата и грижата за децата.

– Родителството е тешко, но тоа е искуство кое исполнува. Тоа нè тера постојано да ги оценуваме сите свои одлуки. Па дури, иако резултатите од ова истражување покажуваат дека родителите се чувствуваат како тие да се постојано под ревизија, сепак постои некој вид на соработка со други родители, лекари и членови на семејството – изјави британскиот лекар д-р Pixie McKenna.

Сакаме да ги поттикнеме родителите да разговараат едни со други, но, и да побараат стручна медицинска помош. Најважно е да бидат сигурни во своите одлуки, истакнаа од компанијата.

1. Здравјето на детето
2. Безбедност
3. Лошо друштво
4. Образование
5. Страв дека ќе бидат злоупотребени во училиште
6. Не ги кажуваат проблемите кои ги имаат
7. Дека нема да имаат пријатели
8. Дека ќе заборават на манирите кога не се во близина
9. Дека нема да растат во среќна средина
10 Дека еден ден ќе ги избегнуваат нивните прегратки