Откриена е нова причина за мигрена

673

Причинители на мигрената може да се бактериите во устата, сметаат лекарите, пишува списанието MSystems.

Нитратите содржани во обработено месо, зелениот зеленчук и лековите за срце може да се претворат во нитрити поради бактериите кои се наоѓаат во усната шуплина.

Ако во неголеми дози нитратите се безопасни, тогаш нитритите се токсични во било кое количество.

Истражување на примероци од усната шуплина на луѓе кои страдаат од мигрена покажале дека во устата има многу повеќе бактерии одговорни за преработка на нитрати и нитрити.

Претпоставките за значителното влијание на микрофлората на одржливоста на луѓето се истражуваат одамна, но врската помеѓу мигрената и работата на бактериите се утврдува за прв пат.