Д-р Среќко Сладољев | “Луѓето се во опасност од вакцини, а не од вируси”!

1137

Добро познат хрватски имунолог и до неодамна раководител на Одделот за развој и истражување на Институтот за имунологија, dr. sc. Среќко Сладољев, иако меѓународно признат и фален со години, практично исчезна од местото на настанот среде корона епидемијата како „сомнителна личност“.

Имено, од почетокот на пандемијата, Сладољев се залагаше за поинакво мислење од повеќето негови колеги, поради што е етикетиран како анти-ваксер или против вакцинирањето. Штом започнале приказните за пристигнување на вакцината против Ковид-19, Сладољев се осмели јавно да го критикува раководството на Имунолошкиот институт за, како што тврди, нетранспарентна и штетна работа за купување и продавање на вакцини, за што веднаш бил суспендиран. Сладољев бил пријавен за ширење лажни вести и малтретирање на јавноста, пријавата на крајот била одбиена и судот го вратил на работа, но тој веќе долго време не е присутен во медиумите.

Еден од неговите гревови е ставот дека пандемијата Ковид е однапред планирана да создаде глобален хаос за да ги „омекне“ луѓето да прифатат задолжителна вакцинација. Како и да е, кога детално ќе прочитате што зборува, може да се заклучи дека овој научник не е против вакцините, туку е против задолжителното и масовно вакцинирање на граѓаните како постапка за која тој тврди дека повеќе нема научна ниту здравствена база, пишува Glas Istre.

Напротив, Сладоjeев со години предупредува дека ваквите активности создаваат епидемија на опасни доживотни болести. Зборуваме за оние мистериозни автоимуни болести кои сè уште се неразбирливи за научниците и лекарите, а сериозно го нарушуваат и дури го оневозможуваат нормалниот живот на пациентите. Ова се болни и деструктивни реакции на имунолошкиот систем, а потенцијалните причини за тоа, вакцините во инјекции, Сладољев ги нарекува „здравствено дивјаштво“.

– Не сум против вакцините и вакцинирањето. Јас сум против погрешен начин на нивна примена. Вештачкото зајакнување на имунитетот мора да го имитира начинот на кој природно се стекнуваме со имунитет. Вакцината во игла, вештачки создадено депо со имунопровоцирачки материјал во ткивото што се ослободува во телото со недели или дури со месеци, е слична на ситуацијата кога слон оди по стакло. Не дека сум убеден, но знам дека вакцините во игла се одговорни за огромниот пораст на злобни болести со автоимун „потпис“ во последните шеесет години, особено мултиплекс склероза. Тие се неизлечиви, го намалуваат квалитетот на животот и нè следат до смрт, рече тој во една прилика.

Со оглед на тоа што бил исмејуван пред неколку месеци кога најавил можноста за задолжителна вакцинација против Ковид, секако дека сакавме да разговараме со него сега, во време кога и самиот министер Давор Божиновиќ отворено најавува дека вакцинацијата може да биде задолжителна во Хрватска, бидејќи „тоа не би било ништо ново”. И не само тоа, туку за разлика од државниците и научниците од другите европски земји, Божиновиќ за многу кратко време постојано им ветува на Хрватите вакцина.

– Што точно, како експерт, ве мачи во врска со вакцините што се користат со години, а што ве мачи за најавените нови вакцини против корона?

– „Мене лично, ништо не ме мачи. Можеби ја мачи јавноста. Имам јасна слика за светот во кој живееме, коцките ми се наместени, знам што се случува и немам можност да ги споделам своите увиди со другите. Луѓето се изложени на ризик од вакцини, а не од вируси. Овој вирус е само вектор за доброволно прифаќање на вакцинација. Меѓутоа, ако добијат нова, РНК вакцина, луѓето буквално ќе ја имаат главата на трупец. Може да се обидам да ги објаснам последиците од внесувањето на РНК вакцини за да сфатат и најнеуките – министерот за здравство, премиерот и т.н. Штаб за цивилна заштита. Се надевам дека Glas Istre ќе го објави објаснувањето без цензура. Законски, сè уште имаме право на информации, а не само на дезинформации. Нели?

– Што предвидувате дека ќе се случи со новата вакцина и зошто Хрватска настојува да биде меѓу првите земји која ќе започне со вакцинирање на населението?

– Не можам да објаснам зошто се туркаме кон првите редови. Честопати за себе велиме дека и онака сме „добри слуги на лоши господари“. Јас можам да направам паралели, на пример, со хрватските единици кои, наводно, први влегле во Сталинград. Зарем уште пред СС? Кој по ѓаволите не испратил таму и зошто сме заминале таму? И Наполеон бил многу задоволен од нас. „Би го освоил светот со такви луѓе“, отприлика така рекол. Зошто би било поинаку сега? Така што, вакцините можат функционално да се поделат на инвазивни, дадени со игла и неинвазивни, кои се даваат на физиолошки начин, со вдишување преку мукозните мембрани во белите дробови или преку устата во дигестивниот тракт. Инвазивните вакцини брутално и без контрола отвораат строго заштитени и дозирани механизми на имунолошкиот надзор, воведувајќи ги во состојба на долготрајна акутна хроничност, што може да резултира со погрешно идентификување на сопствените структури како да се туѓи. Ова доведува до имунолошка реакција, се развива автоимуна болест. Класичните вакцини се почва за размножување на овие болести, болести со сто лица. Пред седумдесет години, кога започнале масовните имунизации, покрај десетици големи, опишани се илјадници ретки болести кои можат да се третираат само со имуносупресиви, односно силни кортикостероиди кои практично го блокираат имунолошкиот систем.

– Но, постојана со возбуда се говори за таканаречената месинџерска вакцина на Pfizer и Moderna, која не содржи вирусен протеин, како што се правело досега, туку генетски материјал на вирусот. Кој е проблемот со РНК вакцината?

– Тоа е инвазивна информациска, условно кажано, вакцина. Претходните вакцини традиционално содржат или ослабен, умртвен вирус на болеста или прочистен отпечаток на протеинот на вирусот, оние делови што ја предизвикуваат болеста. За разлика од класичната вакцина, РНК вакцината нема структура што треба да се препознае во човечкото тело, туку информација за таа структура.

– Дали сметате дека во борбата против короната треба првенствено да се свртиме кон природниот човечки имунитет и начинот на неговото функционирање?

– Апсолутно да и апсолутно ниту една доза на вакцина не би препорачал. Ме вознемирува сознанието дека фармацевтската индустрија стана дури и најсилна во светот, таа е финансиски потешка од индустријата за нафта, па дури и од индустријата на оружјето. Тоа е голем проблем и закана за човештвото. За жал.