Нов алгоритам може да предвиди и спречи случаи на ненадејна срцева смрт во рок од една минута

448

Нов алгоритам на фински научници, кој користи варијабилност на отчукувањата на срцето, може да спаси животи со предвидување на ненадејна срцева смрт само со помош на сензор на паметен часовник.

Секоја година, милиони умираат од ненадејна срцева смрт (engl. sudden cardiac death или SCD), состојба која често се најавува со симптоми кои тешко се откриваат. Новиот метод развиен од истражувачите од University of Tampere во Finlandима за цел да ги открие овие знаци рано, што потенцијално ќе спаси многу животи.

Нивниот нов алгоритам користи метрика позната како анализа на детрендирана флуктуација (DFA2 a1) за да ја следи варијабилноста на срцевиот ритам, идентификувајќи ги промените кои би можеле да сигнализираат непосредна срцева слабост.

За разлика од срцев удар, кој е резултат на ограничен проток на крв, SCD се јавува како резултат на ненадејни електрични импулси кои го преплавуваат срцето. Главно ги погодува постарите лица и често се манифестира без претходни симптоми.

Откривање на силен и независен предвидувач

Финските научници анализирале податоци од 2.794 возрасни лица во просек од 8,3 години и откриле дека DFA2 a1 е „силен и независен предиктор“ на SCD, особено кога телото е во мирување. Најинтересниот наод на студијата е идентификацијата на разликите особено при мерењата во мирување. Карактеристиките на интервалот на срцевиот ритам кај пациентите со висок ризик во мирување наликуваат на оние на задраво срце за време на вежбање, забележува Teemu Pukkila, физичар од University of Tampere.

Користејќи статистички методи, тимот ги поврзал шемите на DFA a1 со инцидентот SCD, земајќи ги предвид варијаблите како што се возраста и постојните срцеви заболувања. Неверојатно, оваа метрика може да се прочита за само една минута користејќи едноставни сензори, потенцијално дури и оние во паметниот часовник, со што се елиминира потребата од посети на клиника или сложени скенирања.

Акцелерометрите во потрошувачките уреди што се носат лесно можат да прават разлика помеѓу состојбите на физичка активност и одмор и да вршат мерење кога е применливо, објаснуваат финските научници во студијата објавена во списанието JACC: Clinical Electrophysiology.

Подобрена точност

Новиот алгоритам нуди значително подобрена точност во однос на сегашните методи, кои обично ја мерат кардиореспираторната кондиција за време на физичките вежби. Сегашниот план на научниците е да го тестираат алгоритмот на поголеми, поразновидни популации и да ја истражат неговата важност за други срцеви заболувања.

Нивната иновативна алатка за предвидување на крајот може да спаси многу животи со обезбедување рани предупредувања за оние кои се изложени на ризик од SCD.

Можно е дека кај многу претходно асимптоматски лица кои претрпеле ненадејна срцева смрт или биле реанимирани по ненадеен срцев удар, настанот би бил предвидлив и може да се спречи доколку навреме се откриела појавата на факторите на ризик, посочува Jussi Hernesniemi, кардиолог од University of Tampere.

Извор: Science Alert