Пред 50.000 години по Земјата се шетале 57 џиновски видови животни ! Кој е виновен што денес ги има само 11?

318

Човечката активност, а не само климатските промени, довеле до истребување на џиновските животни на Земјата, нагласувајќи ја итната потреба од напори за зачувување за да се врати еколошката рамнотежа.

Долго време откако диносаурусите исчезнале, Земјата била преполна со колосални суштества. Џиновски мрзливци, волнени мамути, џиновски вомбати и кенгури  талкале по планетата, заедно со прекрасните гигагуски. Помеѓу 50.000 и 10.000 години, речиси 200 од овие големи видови исчезнале, оставајќи ги само нивните масивни коски и јами како доказ. Причината за нивното исчезнување досега била предмет на дебата.

Во периодот на тоа изумирање, Земјата се загреала и завршило леденото доба, што укажува на климатските промени како потенцијален фактор. Во исто време, луѓето се прошириле на нови територии и ги искористиле ресурсите откриени од мразот што се повлекувал. Ова преклопување довело до дебати за улогите на климатските промени и човековата активност во овие истребувања.

Една неодамнешна студија, објавена во списанието Cambridge Prisms: Extinction, која го испитува падот на мегатревопасните животни, сугерира дека човечката активност одиграла значајна улога во нивното истребување. Фосилните податоци покажуваат дека пред 50.000 години постоеле најмалку 57 видови мегатревопасни животни; денес се останати само 11, вклучувајќи го нилскиот коњи, жирафите, носорозите и слоновите, од кои многу се загрозени.

Ваквото драстично намалување веројатно не се должи само на климатските промени. Големата и високо селективна загуба на мегафауната во последните 50.000 години е единствена во изминатите 66 милиони години. Претходните периоди на климатски промени не довеле до големи, селективни истребувања, што зборува против големата улога на климата во исчезнувањето на мегафауната, објаснува Jens-Christian Svenning од University of Aarhus во Denmark.

– Друг значаен модел што зборува против улогата на климата е тоа што неодамнешното истребување на мегафауната подеднакво силно ги погодиле климатските стабилни и нестабилните области, додава Svenning.

Конзистентна шема

Студијата ги разгледува доказите од исчезнувањето на диносаурусите, вклучувајќи локации и времиња на исчезнување, живеалишта и преференци за храна, големината на населението, докази за лов на луѓе, миграции на луѓе и податоци за климата. Доказите покажуваат дека луѓето коегзистирале и ловеле мегафауна.

Раните современи луѓе биле ефикасни ловци дури и на најголемите животински видови и очигледно имале способност да ја намалат големата популација на животни. Овие големи животни биле и се особено ранливи на прекумерна експлоатација бидејќи имаат долги периоди на бременост, даваат многу малку потомци во исто време и им требаат многу години за да достигнат сексуална зрелост, вели Svenning.

Ловот на луѓе значително придонел за овие истребувања. Мегатревопасните животни напредувале во различни климатски сценарија и добро се прилагодувале на потоплите средини. Сепак, тие исчезнале откако луѓето пристигнале и почнале да ги ловат. Овој модел бил конзистентен низ целиот свет.

Последните мамути на островот Wrangel го надживеале населението на копното веројатно поради отсуството на луѓе. Денешната мегафауна исто така се намалува поради човечката експлоатација, при што 98 отсто од овие загрозени видови се изложени на ризик.

Нашите резултати ја нагласуваат потребата од активни напори за конзервација и реставрација. Со повторното воведување на големите цицачи, можеме да помогнеме во обновувањето на еколошката рамнотежа и да ја поддржиме биолошката разновидност што се разви во екосистемите богати со мегафауна, вели Svenning на крајот.