„Чудовиштето од мочуриште“ всушност е од Намибија ? Опишан фосил на праисториски предатор

283

Околу 100 милиони години пред постоењето на Gaiasia, првите копнени ‘рбетници еволуирале од риби со месести перки.

Пред околу 280 милиони години, големо суштество кое во градба личи на саламандер, но со застрашувачки катници, талкало по мочуриштата и езерата на денешна Намибија, ловејќи плен од заседа со врвна предаторска способност долго пред диносаурусите.

Ова суштество, наречено Gaiasia jennyae, живеело за време на Пермскиот период и било долго најмалку 2,5 метри, а можеби и до четири, тврдат научниците кои го објавија откривањето на фосилизираните остатоци од ова суштество. Неговиот голем, тркалезен, рамен череп е долг повеќе од 2 стапки, со катници на горната и долната вилица на предниот дел од устата, кои со загризување паѓаат еден поред друг.

Gaiasia jennyae

Широките, рамни глави на модерните животни обично се создадени да го заседнат пленот со ненадејно вчмукување во устата. Gaiasia го комбинира ова со огромни катници за фаќање и убивање голем плен, објаснува Jason Pardo, палеонтолошки постдокторски соработник во Field Museum за природна историја во Chicago и еден од водачите на студијата објавена оваа недела во списанието Nature.

Фосилите се откопани во Намибија, земја во југозападна Африка. Поради постепеното движење на кората од плочите кои го сочинуваат надворешниот слој на Земјата, ова место било уште појужно кога живеела Gaiasia, речиси до сегашната најсеверна точка на Антарктикот. Водните тела каде што живеела можеби се наоѓале покрај ледените острови и глечерите.

На далечниот југ, каде што живееше Gaiasia, завршувало леденото доба, а сè уште било прилично студено, со големи глечери дури и на мала надморска височина, вели Pardo.

Gaiasia jennyae била врвен предатор пред времето на диносаурусите. Фотографија: Claudia Marsicano/AP

Околу 100 милиони години пред постоењето на Gaiasia, првите копнени ‘рбетници еволуирале од риби со месести перки. Тие се нарекуваат тетраподи. Тие живееле амфибиски начин на живот иако не биле вистински водоземци. Терминот тетрапод, што значи „четириножни“, се однесува на сите копнени ‘рбетници. Најраните тетраподи ги создале еволутивните лози кои довеле до вистинските водоземци, рептили и цицачи.

Додека ова се случувало, некои тетраподи преживеале, особено во оддалечените места како Намибија во тоа време. Gaiasia била една од нив.