Астрономите откриваат ! Земјата има уште една нова месечина | Видео

868

Се чини дека астрономите откриле нов космички придружник на Земјата во вселената.

Една нова студија открива постоење на нова таканаречена квази-месечина која орбитира околу Земјата. Квази-месечината, наречена 2023 FW13, е откриена од телескопот Pan-STARRS на Хаваи и е една од ретките познати вселенски објекти од ваков вид.

Научниците веруваат дека 2023 FW13 е присутен во близина на Земјата од пред 100 п.н.е. и ќе ја продолжи својата орбита околу 1.500 години во иднината. За среќа, ниту 2023 FW13 ниту другата квази-месечина на Земјата, наречена 469219 Kamo’oalewa, не претставуваат никаква закана за нашата планета.

Се чини дека квази-месечините орбитираат околу Земјата слично како нашата природна Месечина, со таа разлика што тие се гравитациски врзани за Сонцето, а не за Земјата. За разлика од нашата Месечина, 2023 FW13 орбитира далеку надвор од влијанието на гравитационата сила на Земјата.

Alan Harris, висок научник во Space Science Institute in Boulder, Colorado, објаснува дека Земјата нема значајна улога во движењето на квази-месечината FW13 од 2023 година и вели дека таа не е поврзана со Земјата на кој било начин, освен случајно.

2023 FW13 првпат е забележан на 28 март, а подоцна е потврдено со повеќе телескопи. Иако неговата големина е неизвесна, проценките сугерираат дека е со дијаметар меѓу 9 и 15 метри, што е те како помало од нашата Месечина. Следи издолжена орбита околу Сонцето, и одзема приближно исто време како и Земјата за да го заврши своето патување околу нашата ѕвезда. Таа орбита се протега на половина пат до Марс и на половина пат до Венера.

Земјата има други познати космички придружници, вклучително и квази-сателити. Овие придружници обично следат стабилна орбита околу Земјата неколку децении пред конечно да ја напуштат. Сепак, 2023 FW13 е уникатен затоа што останал во својата квази-форма со векови и ќе продолжи да го прави тоа во наредните векови, посочува Tony Dunn, аматер астроном кој исто така создал онлајн симулатор на движењето на новата Земјина квази-месечина.

Друг познат квази-сателит на Земјата, 469219 Kamo’oalewa или 2016 HO3, е откриен во април 2016 година. Вселенската карпа, која се проценува дека е со дијаметар до 100 метри, ќе остане во својата орбита приближно уште 300 години.

Една неодамнешна студија сугерира дека 469219 Kamo’oalewa можеби е древен фрагмент од нашата месечина врз основа на неговиот состав, кој наликува на минерали пронајдени во лунарните карпи од мисиите Apollo на NASA.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.