Научниците симулирале 100.000 различни иднини | Којa ќе ни падне, зависи само од нас

895

Frances Moore и нејзините колеги прават компјутерски симулации за да предвидат и анализираат 100.000 различни сценарија за иднината на климатските промени.

Истражувачот за еколошка политика Frances C. Moore од Универзитетот во Калифорнија и нејзините колеги од САД направиле компјутерски симулации за да предвидат и анализираат 100.000 различни сценарија за иднината на климатските промени, пишува Science alert.

Со објави на повеќе сценарија, додека ги прилагодуваме различните фактори, можеме да почнеме да ги разбираме потенцијалните врски околу кои се вртат нашите заеднички судбини.

Имајќи предвид дека глобалните обврски се уште се далеку од исполнување на Парискиот договор и планираните емисии на јаглерод диоксид, наоѓањето на овие фокусни точки сега е поважно од кога било.

Повеќето климатски моделирања до денес се фокусирани на техничките аспекти на проблемот – самата клима или технологиите за ублажување на последиците. Претходните истражувања покажале дека имаме технички можности за промените што нѝ се потребни и дека тие се економски изводливи.

Но, одвреме-навреме тие се спречени од други фактори кои моделирањето досега во голема мера ги занемарувало – човечките социјални и политички системи – и покрај фактот дека она што ние луѓето избираме да го правиме со нашите емисии, ги надминува сите други климатски варијабли (променливи).

Moore и нејзиниот тим пребарувале многу различни аспекти за да ги вклучат социјалните, економските и политичките фактори кои ќе влијаат на нашите стапки на емисии, за да ги вклучат во своите компјутерски симулации на нивоата на затоплување до 2100 година.

Институциите се најодговорни

„Се обидуваме да откриеме што е со овие основни општествено-политичко-технички системи кои ги одредуваат емисиите“, вели Moore.

Тие додадоа ограничувања на нивните варијабили користејќи историски податоци и идентификуваа неколку општествени фактори – вклучително и начинот на кој јавноста ги гледа климатските промени – како клуч за одредување на сетот на сценарија кои најверојатно ќе се одиграат.

„Постоеле хипотеза дека овој нов сигнал за климатските промени во секојдневниот живот може да доведе до широко распространето признавање на постоењето на глобалното затоплување и можеби, според тоа, поддршка за политиките за ублажување“, објаснуваат истражувачите во нивниот труд.

„Склоноста кон социјален конформизам може да доведе до динамика од типот на пресвртна точка во која системот наеднаш преминува од претходно стабилна состојба со оглед на доволна критична маса на застапници на алтернативната норма.“

Moore и соработниците разговарале за тоа како когнитивните предрасуди, како што е ефектот на поместување на основната линија, можат да влијаат на социјалните фактори.

Moore претходно спровела студија за оваа пристрасност, која открила дека луѓето имаат тенденција да ги споредуваат тековните временски аномалии со она што го паметат во последните осум години, наместо со повеќе историски временски услови, така што како што одминува времето, и оваа основната вредност на споредба се менува.

Потоа, социјалните фактори се исто така тесно испреплетени со цената и ефективноста на технологиите за ублажување и брзината на одговор на политичките институции.

Добри и лоши вести

Добрата вест е што моделот сугерира голема веројатност за забрзување на намалувањето на емисиите кога сè ќе се земе предвид. Над 90 проценти од нивните симулации покажале дека барем сме на пат да го намалиме вообичаеното сценарио за затоплување од 3,9°C за најмалку 0,5°C, дури и кога се земаат предвид повисоките делови од опсегот на несигурност.

Во најлошото сценарио, тимот забележува:

„Населението е многу фрагментирано според политичките мислења, што го спречува ширењето на поддршката за климатската политика. Неодговорните политички институции кои се пристрасни кон статус кво ја одложуваат климатската политика до 2080 година“.

Симулациите сугерираат дека сега е многу малку веројатно дека можеме да останеме под 1,5°C, дури и под „сценарио за агресивно дејство“, исто како што веќе предупредиле другите студии.

Идните сценарија покажуваат дека сè уште имаме пристојна можност да ги задржиме емисиите под 2°C.

Истражувачите заклучуваат дека нашите општествени ставови, подобрувања и намалувања на технолошките трошоци и одговорот на нашите политички системи се најсилните двигатели на идните емисии и можат да ги обезбедат најдобрите цели за потенцијални позитивни пресвртни точки.

„Разбирањето како општествата реагираат на промените во животната средина и како политиката произлегува од социјалните и политичките системи клучно е прашање во науката за одржливост“, вели Moore. „Мислам дека ова го поттикнува истражувањето, а исто така е корисно за климатската адаптација и планирањето на влијанието.“

Значи, прашањето е дали ќе го искористиме тоа? Затоа што, и покрај сите наши чудесни технолошки достигнувања, сè уште не можеме да се вратиме во времето тоа да го поправиме ако направиме грешка.