Сите ние сме вонземјани ? Седум луди теории кои не звучат толку ОТКАЧЕНО

745

Животот на Земјата настанал веднаш штом малку се оладила, но останува прашањето како.

Теории има повеќе, не често се преклопуваат, но овој најважен чекор на нашите предци останува енигма.

Најстарите фосилизирани остатоци од живот се стари 3,7 милијарди години, а има добри шанси животот да достигне и до 4,4 милијарди години во историјата, приближно штом Земјата доволно се оладила и веднаш штом се формирале океаните. Со текот на времето, наједноставните микроби еволуирале во сè покомплексни организми и ја населиле целата планета.

Копјата се кршат и околу самата дефиниција на животот.

Дали вирусот, кој нема свој метаболизам, туку ги краде клетките, воопшто е жив? Дали се живи prionitе (уште поситни материи, форми на протеини кои се размножуваат така што сличната белковина ја прилагодуваат на себе и, меѓу другото, предизвикуваат кравјо лудило)?

Клеточна делба 

Продолжува на страна 2