Повеќето го прават тоа додека се тушираат | Експертите објаснуваат зошто тоа е исклучително лоша идеја

301

Веројатно барем еднаш во животот сте се мокреле под туш. Не изгледа тоа како некоја лоша идеја, всушност.

Мокрењето под туш може да изгледа како еколошки добра практика, но има свои потенцијални негативни ефекти, особено за жените.

Иако заштедува вода, постои опасност таа да стане навика која влијае на вашето тело.

Физиотерапевтот, Ylenia Degli Esposti, предупредува дека честото мокрење под туш може да го услови мозокот да го поврзе звукот на проточна вода со потребата за мокрење, што може да предизвика несакани последици, пишува Tips And Tricks.

Оваа форма на мокрење може да предизвика оштетување на нервите и да ја намали контролата на мочниот меур, што може да доведе до проблеми со континенцијата. Ако тоа стане редовна пракса, може да се развие чувство на постојана потреба за мокрење при звукот на проточна вода.

Ова може да резултира со невролошки проблеми и намалена способност за правилно празнење на мочниот меур.

Лоша идеја

Покрај тоа, стоечкото мокрење, иако често го практикуваат мажите, може да биде лошо и за жените. Се препорачува да седите додека уринирате за да се овозможи целосно празнење на мочниот меур и релаксација на мускулите на дното на карлицата.

Неуспехот целосно да се испразни мочниот меур може да го зголеми ризикот од инфекции на мочниот меур, бидејќи бактериите може да останат.

Сè на сè, иако може да изгледа како едноставен чин, важно е да ги разберете потенцијалните последици од одредени практики на мокрење и да ги следите препораките на експертите за да го одржите вашиот мочен меур и нервниот систем здрави.