Наскоро ќе бидеме сведоци на експлозија која се случува еднаш во животот | “Очекуваме нешто ново на небото”

575

Астрономите од Nottingham Trent University објавиле дека на небото се подготвува спектакуларен настан.

Според нив, небесниот танц меѓу две ѕвезди оддалечени 3000 светлосни години ќе резултира со исклучително светла експлозија, која ќе биде видлива со голо око неколку дена.

Овој феномен се случува во ѕвездениот систем T Coronae Borealis, а експлозијата што ќе се случи еднаш во животот ќе се појави како нова ѕвезда која силно свети на ноќното небо пред повторно да згасне и да исчезне во следните 80 години.

Астрономите објаснуваат дека овие „нови“ во суштина се како водородни бомби.

Професорот Daniel Brown верува дека експлозијата може да се случи во секое време од сега до септември, иако не е можно да се предвиди точниот датум на експлозијата. Станува збор за настан кој професионално се нарекува „нова“, а сјајот на ѕвездата нагло се зголемува.

Термонуклеарна експлозија

„Во моментов се подготвува вистинско уживање – очекуваме т.н нова ѕвезда на небото“, рече Brown, додавајќи дека T Coronae Borealis всушност се две ѕвезди кои орбитираат една околу друга.

  • „Она што го прави овој пар исклучителен е тоа што периодично го зголемува својот интензитет на светлина, што го прави лесно видлив за нас“, додаде астрономот, објаснувајќи дека една од ѕвездите во овој пар е бело џуџе, кое и покрај својата големина, што може да се спореди со големина на Земјата, може да има маса слична на онаа на нашето Сонце.

„Неговиот придружник е стареечкиот црвен џин кој постепено губи материјал, кој потоа оди кон белото џуџе“, објасни Brown, истакнувајќи дека на секои 80 години белото џуџе собира доволно материјал за да предизвика термонуклеарна експлозија и наеднаш да ја зголеми својата сјајност.

  • „Сега дојде време за уште една таква експлозија за T Coronae Borealis, чија светлина, која вообичаено е тешко да се види дури и преку двоглед на темното небо, наеднаш ќе се зголеми, станувајќи споредлива со ѕвездите во системот Plug и ќе биде видлива со голо око дури и на загаденото небо. „Новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес“.