Генетичарите објавиле неверојатна студија | Beethoven не бил талентиран за музика

151

Новите генетски податоци за германскиот композитор и пијанист Ludwig van Beethoven (1770-1827) фрлаат нова светлина врз врската помеѓу генетиката и музичкиот талент.

Студијата на меѓународен тим научници се заснова на анализа на неговата ДНК и открива дека тој имал ниска генетска предиспозиција за синхронизација на ритамот.

Тоа е способност која е пресудна за музичка изведба. Претходната анализа на ДНК на Beethoven се фокусирала на неговото здравје, откривајќи склоност кон заболување на црниот дроб и инфекција со хепатитис Б. Сепак, новата студија оди чекор понатаму.

Користејќи полигенски индекси, кои го сумираат влијанието на многу генетски варијанти врз физичката експресија на гените на поединецот, истражувачите откриле дека полигенскиот индекс на Бетовен е релативно низок во споредба со популационите примероци на современи индивидуи.

Ова сугерира дека неговата генетска предиспозиција за музика не била извонредна, и покрај фактот дека тој бил музички гениј.

Што можат да кажат генетските тестови?

Истражувачите истакнуваат дека би било јасно погрешно да се заклучи дека нискиот полигенски индекс на Beethoven значел дека тој не бил талентиран музичар и додаваат дека истото важи и за сегашните проценки за музичкиот талент.

„Нашата цел е да го искористиме ова како пример за предизвикот на генетските предвидувања за личност која живеела пред повеќе од 200 години. Несовпаѓањето помеѓу предвидувањата засновани на ДНК и музичкиот гениј на Beethoven обезбедува вреден момент за учење, бидејќи покажува дека ДНК тестовите не можат да дадат дефинитивен одговор за тоа дали некое дете ќе биде музички надарено“, вели генетичарот Tara Henechowicz од Vanderbilt University (Nashville, Tennessee, САД).

Претходна студија на близнаци покажала дека индивидуалните разлики во карактеристиките поврзани со музиката имаат значајна генетска основа, со просечна наследност од 42%.

„Истражувањето во денешното време на „големи податоци“, како што е складиштето на BioVU на Vanderbilt, ни даде можност детално да проучуваме големи групи луѓе за да ја откриеме генетската основа на карактеристиките како што е способноста за ритам или активност во музиката. Тековното истражување и другите неодамнешни трудови, исто така, сугерираат дека околината исто така игра клучна улога во музичките способности и ангажираноста“, додава коавторот на студијата Reyna Gordon.

Бидете внимателни со предвидувањата!

Истражувачите истакнуваат дека типичен полигенски индекс „фаќа само дел од генетските ефекти“ и е силно зависен од статистичката моќ на GWAS и наследноста на целната особина. Предиктивната вредност на полигенските индекси се подобрува со поголеми примероци GWAS и за особини со поголема наследност.

Генетските асоцијации, исто така, ги одразуваат културно специфичните интеракции помеѓу генетиката и животната средина. Затоа, GWAS во западното општество може да не се применува универзално за други популации. Покрај тоа, полигенските индекси не мора да даваат точни предвидувања на индивидуално ниво.

„Полигенските индекси се наменети да работат добро за споредби на големи групи луѓе за да ни кажат како генетскиот ризик за една карактеристика се поврзува со генетиката вклучена во другите карактеристики“, заклучува Henechowicz.

Истражувачите советуваат да се внимава кога се користат полигенски индекси за да се додели индивидуална предвидлива вредност, вклучително и на познати историски личности.