Доаѓа ултра ефикасен авион со споени крила | „Ова ја менува целата воздухопловна индустрија“ | Видео

980

Американската компанија JetZero објави дека нејзиниот импресивен демонстратор со споени крила добил одобрение од Федералната управа за воздухопловство (FAA) да започне со пробни летови.

Овој напреден тип на авион, кој ги комбинира трупот и крилата во една елегантна форма, може значително да влијае на иднината на воздухопловната индустрија.

Со дизајн кој се разликува од традиционалните авиони со труп и крила, “​​blended wing body” (BWB) го спојува телото на авионот со крилото со висок сооднос, намалувајќи го аеродинамичниот отпор за најмалку 30% и обезбедувајќи дополнително подигање.

Оваа зголемена ефикасност ќе овозможи продолжен опсег, подолго време на крстарење и зголемена ефикасност на испорака на носивост.

Компанијата тврди дека авионот BWB може да користи дури 50% помалку гориво во споредба со традиционалните млазни авиони. Овој голем напредок во ефикасноста на горивото отвора можности за значително намалување на оперативните трошоци и ја отвора вратата за подолги трансконтинентални летови, што може да го револуционизира начинот на кој патуваме и транспортираме стоки.

Неверојатни перформанси

Сепак, предностите на овој авион не застануваат само на економско ниво. Дизајнот со споени крила овозможува значително повеќе простор за товар и патници во авионот, што секако ќе биде добредојдено од секој што некогаш патувал на долги летови.

Дополнително, ваквиот напреден дизајн ја отвора вратата за развој на чисти погонски системи во авијацијата, како што се електричните погонски системи на батерии, водород или амонијак, што се обидува да го реши проблемот со опсегот на летот што останува клучна бариера за широкото усвојување на овие технологии.

Минатата година, JetZero најави соработка со американските воздухопловни сили, NASA и FAA со цел нивниот авион со споени крила да биде подготвен за комерцијална употреба до 2030 година.

Сега, со одобрение од FAA за тестирање на помал модел демонстратор наречен Pathfinder, компанијата е чекор поблиску до постигнување на своите амбициозни цели.

Сега е само прашање на денови кога ќе го видиме овој импресивен авион во акција. Се надеваме дека временските услови ќе бидат поволни за понатамошен напредок во оваа револуционерна технологија.