‘Планетата ќе ни стане туѓа’ | Во блиска иднина нѐ очекува застрашувачко сценарио – ‘Животот на Земјата ќе биде сосема поинаков од оној што го знаеме’

1304

Изборот со кој се соочуваме е итно намалување на емисијата на штетни гасови или треба да почнеме да размислуваме за животот на Земјата што ќе биде многу рпоазличен од сегашниот.

Постојат голем број извештаи засновани на научни истражувања кои зборуваат за долгорочните ефекти на климатските промени – како што се зголемувањето на нивото на стакленички гасови, температурите и нивото на морето – до 2100 година. Парискиот договор, на пример, бара од нас да го ограничиме затоплувањето до 2,0 Целзиусови степени над прединдустриското ниво до крајот на векот, пишува Science Alert.

На секои неколку години од 1990 година, ние го оценуваме нашиот напредок преку Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) и научни извештаи за проценка и специјални извештаи поврзани со нив. Извештаите на IPCC ги проценуваат постојните истражувања за да ни покажат каде сме и што треба да правиме пред 2100 година за да ги исполниме нашите цели, и што би можело да се случи ако тоа не го сториме.

Неодамнешната проценка на Националните придонеси на Обединетите нации (NDC) предупредува дека сегашните владини ветувања нѐ водат до многу опасно затоплување од 2,7 степени Целзиусови до 2100 година. Ова вклучува невидени пожари, бури, суши, поплави и жесштини, како и промени во длабоките земјишта и водни екосистеми …

Овие долгорочни проекции не се земаат предвид денес во секојдневната климатска адаптација и донесување одлуки за животната средина, што е изненадувачки бидејќи луѓето родени сега до 2100 година ќе имаат 70-ти години. Како ќе изгледа светот за нивните деца и внуци?

Дури и оние што го исполнуваат Парискиот договор, со цел да го разберат, планирале и комуницирале со целиот просторен и временски опсег на климатските влијанија според секое сценарио, истражувачите и политичарите мора да гледаат подалеку од хоризонтот на 2100 година.

По 2100 година

Дали климатското затоплување ќе престане во 2100 година? Ако не, што значи ова за луѓето сега и во иднина? Во неодамнешната статија за отворен пристап во Глобална промена на биологијата, има обиди да се одговори на овие прашања.

Научниците започнале проекции на глобални климатски модели базирани на репрезентативни концентрациски патишта (RCP), кои се „временски зависни проекции за концентрациите на стакленички гасови во атмосферата“.

Проекциите моделирале ниски (RCP6.0), средни (RCP4.5) и високи сценарија за ублажување (RCP2.6, што одговара на целта „многу под два Целзиусови степени“ од Парискиот договор) до 2500 година.

Исто така, ја моделирале распределбата на вегетацијата, топлотниот стрес и условите за одгледување за тековните главни култури, за да добијат увид во видот на еколошките предизвици на кои денешните деца и нивните потомци можеби ќе треба да се прилагодат од 22 век па натаму.

Што е откриено?

Нивниот модел открил дека глобалните просечни температури постојано се зголемуваат по 2100 година според RCP4.5 и 6.0. Според овие сценарија, вегетацијата и најдобрите области за садење култури се движат кон половите, и има намалување на површините што се погодни за некои култури. Места со долга историја на културно и екосистемско богатство, како што е Амазонскиот басен, би можеле да станат неплодни.

Понатаму, научниците откриле дека топлотниот стрес може да достигне фатално ниво за луѓето во тропските региони кои во моментов се екстремно населени. Таквите области би можеле да станат ненаселиви. Дури и во сценарија кои вклучуваат високо ниво на ублажување, тие откриле дека нивото на морето продолжува да расте поради проширувањето и мешањето на водата во загреаните океани.

Иако се базира на еден климатски модел, тие спаѓаат во опсегот на други проекции и помагаат да се открие потенцијалната големина на климатските промени во подолги временски размери.

За навистина да се претпостави како може да изгледа свет со ниско ниво на слабеење и многу висока топлина во споредба со она што го доживеавме досега, научниците користеле проекции и разновидна експертиза во истражувањето за да направат серија од девет слики кои опфаќаат илјада години (1500, 2200 г. и 2500 н.е.) во три главни регионални пејзажи (Амазон, Среднозападниот дел на Соединетите држави и Индискиот потконтинент).

Сликите за 2500 година се на RCP6.0 проекции и вклучуваат малку напредни, но препознатливи верзии на денешните технологии.

Амазонија

Сликата подолу ја покажува 2500 година, неплоден пејзаж и ниско ниво на вода поради опаѓање на вегетацијата, со ретка или деградирана инфраструктура и минимална човечка активност.

Среден запад на Соединетите држави

Последната слика ја прикажува земјоделската адаптација кон жешката и влажна суптропска клима, со замислена суптропска агро-шума базирана на маслени палми и сукуленти на сушни подрачја. За земјоделските култури се грижат дронови со вештачка интелигенција. Присуството на луѓе е намалено.

Индиски потконтинент

Сликата подолу ја покажува иднината на технологии прилагодливи на топлина, вклучувајќи роботско земјоделство и зелени згради со минимално човечко присуство поради потребата од лична заштитна опрема.

Вонземска иднина?

Помеѓу 1500 година и денес, бевме сведоци на колонизацијата и индустриската револуција, раѓањето на модерните држави, идентитети и институции, масовното согорување на фосилни горива и поврзаниот пораст на глобалните температури.

Ако не го запреме глобалното затоплување, следните 500 години Земјата ќе се промени на начин што ја доведува во прашање нашата способност да одржуваме многу основни услови за опстанок – особено во историски и географски вкоренети култури кои ни даваат значење и идентитет.

Според проекциите, Земјата може да стане туѓа за луѓето. Изборот со кој се соочуваме е итно намалување на емисиите, бидејќи продолжуваме да се прилагодуваме на затоплувањето што не можеме поради досегашните емисии, или треба да почнеме да размислуваме за животот на Земјата што ќе биде многу поразличен од овој.