Научниците го ставиле генот на овие неверојатни ситни суштества во човечките клетки и откриле нешто неверојатно

866

Научниците откриле како малите тардиградни протеини го забавуваат метаболизмот, откривајќи една од најдолготрајните мистерии на природата и нудејќи увид во потенцијалните апликации против стареење и медицинскиот напредок во складирањето на човечките клетки.

Во областа на биолошката отпорност, тардиградите или долготрајните или водените мечки, владеат врховно, отскокнувајќи се од екстремните услови благодарение на нивната способност да преживеат.

Нивната извонредна способност да издржат стресни фактори на животната средина останува научно чудо, но сложените механизми во основата на оваа издржливост остануваат мистерија за научниците.

Една неодамнешна студија на научниците од University of Wyoming истражувала во молекуларните тајни на тардиградите, откривајќи сознанија кои би можеле да го револуционизираат нашето разбирање за толеранцијата на физичкиот стрес.

Централно место во нивното истражување е улогата на специфичните тардиградни протеини во метаболичката регулација, особено протеинот познат како CAHS D, познат по неговата способност да штити од сушење.

Феноменот на биомолекуларна кондензација

Научниците откриле дека кога е подложен на физички стрес, CAHS D претрпува трансформативна промена, претпоставувајќи состојба слична на гел која ги штити есенцијалните молекули, а со тоа го зачувува интегритетот на клетките. Како што е објаснето во гореспоменатата студија, овој феномен на биомолекуларна кондензација ја објаснува способноста на тардиградите да издржат сушење.

Оваа студија дава увид во тоа како тардиградите, и потенцијално другите организми отпорни на сушење, го преживуваат сушењето користејќи биомолекуларна кондензација, истакнуваат авторите на студијата, објавена во списанието Protein Science.

Нивните наоди, исто така, се протегаат надвор од обичните тактики за преживување, навестувајќи ги потенцијалните примени во човечката биологија. Неверојатно, кога овие протеини ги внесуваме во човечките клетки, тие се претвораат во гел и го забавуваат нивниот метаболизам, исто како и тардиградите, објаснува молекуларниот биолог Silvia Sanchez-Martinez.

Потенцијална примена кај луѓето

Можноста за искористување на задоцнетата отпорност за човечка корист отвора можности кои се движат од интервенции против стареење до зголемување на складирањето на клетките за медицински цели. Меѓутоа, таквите аспирации бараат опсежно истражување и експериментирање.

Како што се намалува стресот, тардиградните гелови се раствораат и човечките клетки се враќаат во својот нормален метаболизам, објасни Thomas Boothby, молекуларен биолог од University of Wyoming.

Импликациите од новото истражување достигнуваат далеку и широко, нудејќи надеж за напредок во области како што се трансплантација на органи и третман на генетски болести. Студиите веќе го истражуваат потенцијалот на тардиградните протеини во стабилизирањето на клучните медицински производи.

Патувањето за отклучување на целосниот потенцијал на отпорот на задоцнување допрва започнува, ветувајќи иднина во која човечките клетки ги пресликуваат овие чудесни микроскопски суштества.

Извор: Science Alert