Најголемите скандали во истријата на Евровизија | Видео

671

Секоја година на Евровизија ќе се појави бар по еден пробле, а еве кои инциденти никогаш нема да бидат заборавени:

Грешка или “намештаљка”?

Во 1963 година, британската водителка Кејти Бојл тврдела дека повикот на норвешкото жири за време на нивното телефонско вклучување не се слуша добро, иако публиката тврдела дека е сосема јасно се слуша. Тоа на Норвежаните им овозможи да ја променат својата одлука и крајот на натпреварот, затоа што на крајот гласаа последни и со нивните гласови го променија исходот на победниците во корист на своите соседи Данците.

Европа ве гледа

Во 2012 година, Азербејџан ги прекршил човековите права и насилно ги исели луѓето од нивните домови со цел да изгради арена за Евровизија, а потоа куќите на иселените граѓани беа урнати.

Германската презентерка Анке Енгелке при вклучување во живо по повод несреќниот настан, изјави: “Вечерва никој не можел да гласаат за себе, но убаво тоа што луѓето можат да гласаат и да имаат избор. Ние ви посакувам среќа на вашиот пат. Европа ве гледа…”

Две девојки се бакнуваат на крајот од песната

Криста Sigfird во 2013 година протестирала против отфрлањето на уставниот закон за истополови бракови во својата земја и среде настап ја бакнала својата девојка, а конзервативците ја осудиле затоа што Евровизија се сметала за фамилијарен програм.

Дорис Драгојевиќ требаше да победи, но не победи

Хрватскиот претставник Дорис Драгојевиќ била фаворит на Евровизија во 1999 година, но го завршила натпреварот на четвртото место.

Официјалната причина за ова е тоа што на својата матрица се слушале машки вокали кои не биле присутни на местото на настанот, а неофицијално дека почетокот на новиот милениум мора да бие обележан со организацијата на Евровизија во некоја побогата земја.

Марко Кон оштетен и отстранет од финалето

Оваа песна можеби не е најдобрата која ја претставувала Србија на Евровизија, но била изгласана од публиката да оди во финалето како десетти рангирана во полуфиналната вечер.

Сепак, во 2009 година е променет системот на бодување во натпреварувањето, така што повеќе се ценеле поените од жирито, а тие одлучиле во финалето наместо Марко Кон и Милан Николиќ, да одаи хрватскиот претставник.

Дана, израелската трансродова претставничка

Во 1998 година, Дана Интернационале настапила на Евровизија, а во Израел предизвика бурни протести поради победата на локалниот натпревар.