Кучињата ги препознаваат лошите луѓе пред сопствениците | Науката објаснува како да го забележите ова!

2581

Професорот Takaoka планира да го спроведе истиот експеримент и на волци, бидејќи тие се најблиските роднини на кучињата. Овој експеримент исто така покажал дека кучињата се љубопитни за нови работи.

И други истражувања покажале дека кучињата контролираат и исто како луѓето комуницираат со своите сопственици. Во експериментот, сопствениците на кучињата побарале помош од други луѓе. Потоа, луѓето се обиделе да им дадат на кучињата посластица. А миленичињата ги изненадиле!

Кучињата не сакале да земат посластица од луѓето кои се однесувале лошо или грубо кон нивните сопственици. Тие претпочитале да ги хранат оние кои им помогнале. Дури и оние кои не направиле ништо како одговор на молба биле добредојдени. Но грубите и агресивните луѓе не можеле да ја заработат кучешката доверба.

Уште една студија наведува дека кучињата јасно ја читаат комуникацијата меѓу нивните сопственици и странците. Во експериментот, сопствениците на кучињата побарале мала помош од две групи странци. Кучињата покажале добро разбирање на социјалните правила. Тие ги избегнувале луѓето кои се однесувале лошо кон нивните сопственици.

Веќе е докажано дека кучињата се способни да ги читаат нашите гестови и изрази на лицето. Сега знаеме повеќе за нив и тие се многу поинтелигентни отколку што не навеле да веруваме! Тие можат да ги дешифрираат нашите гестови и да одлучат дали сакаат да ги следат социјалните знаци. Сепак, истражувањата покажуваат дека кучињата најчесто живеат во сегашноста без многу мисла за минатото или за иднината.

Ако го доведете кучето во заблуда, тој нема да ви поверува или да ве слуша. Ако вашето куче не ги сака вашите пријатели, можеби нешто не е во ред во вашите пријателства?

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.