Кучињата ги препознаваат лошите луѓе пред сопствениците | Науката објаснува како да го забележите ова!

2381

Многу луѓе им веруваат на своите кучиња, но дали кучињата им веруваат на луѓето?

Мачка или куче? Ова е едно прашање за кое се дебатира со години. Еве уште еден факт за кучињата кои можат да го променат мислењето за тоа за кој миленик да се одлучите.

Една неодамнешна студија покажала дека кучињата можат да анализираат колку еден човек е доверлив. Кучињата, како вистински детективи, можат да ни покажат дали имаат доверба во некоја личност или не.

Истражувањето било спроведено од Акико Такаока од Универзитетот во Кјото во Јапонија. Научниците и неговите колеги сакале да дознаат дали кучето му верувало на лицето кое го лаже. Истражувачите го поделиле експериментот на 3 дела. Тие сакале да дознаат дали кучето може да разбере дека некоја личност ги лаже.

Група научници тврдат дека истражувањето има потенцијална импликација во студиите за однесувањето на кучињата. Студијата ни кажува дека кучињата сакаат овој свет да биде безбеден, според Џон Бредшоу од Универзитетот во Бристол.

Во експериментот, сопствениците на кучињата прво ќе го покажле садот за храна. Кучето би трчало кон него. Потоа би го впериле прстот кон садот без храна. Кучињата измамени би дошле до садот.

Претходно било покажано дека кучињата би потрчале кон објектот покажан од сопственикот. Затоа, се верува дека кучињата се способни да ги разберат човечките гестови. Ако гестовите се неконзистентни, кучето може да стане нервозно и изложено на стрес.

По трет пат кучињата не би ја следеле раката на сопственикот. Не верувале на лажговци. Студијата вклучила 34 кучиња и сите покажале истото однесување. Кучињата би ги користеле своите претходни искуства за да дознаат дека во лицето нема доверба.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2