Како љубовта влијае на вашето здравје?

189

Кога сме вљубени, среќни сме и опуштени, што е многу корисно за нашето здравје.

  1. Поради љубовта сме повитки

Адреналинот кој се создава во нашето тело кога сме вљубени, го намалува и нашиот апетит.

  1. Поради љубовта изгледаме помлади

Вљубеноста го поттикнува развојот на хормонот DHEA, кој се смета за еликсир на младоста, бидејќи влијае врз зголемувањето на нивото на бета-ендорфинот во мозокот. Тоа придонесува за зголемено либидо, поголема желба за живот, намалување на стресот.

  1. Поради љубовта живееме подолго

Според истражувањето на Универзитетот Јута, оние вљубени, на кои љубовта им е возвратена, живеат подолго од самците. Кога се чувствуваме посакувано се зголемува нашата самодоверба, а со тоа се намалуваат и шансите да страдаме од депресија.

  1. Поради љубовта имаме подобро паметење

Љубовта го подобрува растот на новите клетки во мозокот, открива едно италијанско истражување, поради кои паметиме и најмали детали, кои инаку би ги сметале за неважни.

Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk