Како да се справиме со детето Фазата | Илјада не сакам, а ниту еден сакам

346

Кога устата вика/заповеда, срцето е глуво. Значи, ако го подигнеме тонот, која нота на љубов и припадност детето може да слушне од неа?

Ако детето го пратите да се излади, што му препорачувате? Можеш да се вратиш кај мене повторно, тогаш кога повторно ќе бидеш добар само по моите лични стандарди? Не ли се стремиме сите ние да бидеме прифатени токму онакви какви што сме?

Ако го поттикнуваме, што со тоа зборуваме? Јас немам време за тебе и за твојот ритам, почитувај ги моите барања?

Се разбира, не треба да останеме рамнодушни на детската агресија и непослушност, но ако ги согледаме нивните постапки како еден од начините на кои тие бараат внимание и дека, всушност, не знаат поинаку, можеби ќе запреме и ќе им го подариме она што го бараат. А тоа, верувајте ми, не трае долго.

Од сопственото искуство можам да потврдам дека тоа е момент на нашето целосно внимание и доволно е да ги регулира во кризниот момент. За нив е важно да ги препознаеме и признаеме нивните потреби.

Да, можеби за нас се непослушни во неприкладен период (колку апсурдно да звучи), но како што бараме од нив да се регулираат и да се прилагодат на нас, истото и ние треба да направиме за нив.

Во пракса е многу тешко да се соберат нервите на место и мирно да се објаснува, неколку пати, зошто треба да се облече и да тргне во градинката/на играње/кај бабата, и така натаму. Да им се понуди опција да одат валкани и со неизмиени заби. Се разбира, да им се објасни и убавината на таа одлука (грицките остануваат на забите, устата „мириса“ на валкано, ладно за нозете, ако немаат чорапи и слично). Се сомневам дека некој, дури и во периодот на 3 или 4 години, би решил дека тоа би била добра идеја.

Кога ќе тргнат да се тепаат, треба само мирно да се чека да помине. Со мирно образложение тоа да не го прават поради тоа што боли ако удрат, штипнат или изгребат. Обично потоа сфаќаат и самите дека агресијата е непотребна. Тргнуваат да плачат. Бидејќи навистина не сакале да направат никаква штета, тие само сакале малку внимание.

Во суштина, сакам да кажам дека со својот пример на детето мора да му покажеме со пример како да се однесуваат со друго живо суштество, особено со она кое го сакаме. Бидејќи ако му покажеме викање и место за ладење (за ќутекот и да не зборувам) како ќе му испратиме порака дека со срцето најдобро се гледа и говори?

Сакајте ги, тие се најдоброто од вас.

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk