Како да се процени карактерот на една личност по кивањето

569

Кивањето е еднакво на смеењето, во смисла дека е всушност психолошка работа и ја покажува структурата на карактерот личноста која кивнува.

Бидејќи навистина се истражува сѐ и сешто, еве една студија за поврзаноста на карактерот со кивањето од кујните на американските научници.

Еден од експертите, д-р Хирш верува дека кивањето е еднакво на смеењето, во смисла дека е психолошка работа и ја покажува структурата на карактерот на личноста и карактеристиките на човекот кој кивнува.

Така срамежливите киваат многу тивко или се обидуваат да го спречи тоа, додека отворените киваат експлозивно и гласно. Кивањето е не се свесни феномен, кој е дел од одбранбениот механизам на организмот, имено, рефлекс кој го предизвикуваат прашината, поленот и бактериите во носот, па во мозокот испраќаат порака дека треба да се исфрлат натрапниците.

Но, експертите велат дека коскената структура на лицето и обликот на носот имаат многу мала улога во тоа како ние ќе кивнеме, а како овој рефлекс е тешко да се запре, всушност се работи за природно несвесно дејство од кое може да се открие нешто за лицето.