Исцелителна моќ на лукот

81

Малите лукчиња се познати во културите во целиот свет како зачин, додаток во исхраната и лек. Последновоо сепак е често се занемарено.

Повеќе од 160 од супстанци кои ги содржи лукот, се биоактивни, што значи дека можат да влијаат на еден или друг начин на нашето тело. Покрај тоа мирисот, вкусот и иритација на лукот на јазикот ни се единствени.

За што тогаш можеме да го користиме лековитите својства на лукот?

Брадавици

Неодамнешна студија меѓу 28 лица покажува дека само за две недели третман со масло од лук, што се применува два пати на ден, нивните брадавици почнуваат да исчезнуваат. Не само екстрактот од лук, но и неговите листови се корисни во борбата против несаканите израстоци. Мелен лук може да се стави на местото со помош на преврска, која се задржува 90 минути.

Забоболка

За многумина лукот е традиционален лек кај непријатните забни болки, благодарение на што бактериите умираат, а воспалението намалува. Лекарите препорачуваат компреси по 4 пати на ден со лук масло или жабуркање со лук вода. Прекинете го третманот ако лукот почне да ги иритира премногу непцата.

Замор

Голем број истражувања покажуваат дека лукот помага при издржливоста и производството на хидроген и азотен оксид кои ги смируваат артериите и го зголемуваат протокот на крвта во артериите и во мускулите. Ова, за возврат им помага заздравување при напрегање и растот на мускулите. Најлесен начин да се применат лековитите својства на лукот во овој поглед е како подигне неговата потрошувачка во секојдневниот режим на исхрана.

Настинка и воспалено грло

Успехот на лукот при лекувањето на кашлица и воспалено грло се должи на неговите антимикробни и антивоспалителни својства. Покрај тоа, тој му помага имунолошкиот систем и дури постојат некои вируси, кои се особено чувствителни на лук. Лекарите нудат во случај на настинка да се консумира лук со мед – лукот делува антисептично, додека медот лекува и смирува. Според рецептот 10 лукчиња треба да се иситнат и да се остават да бидат задржани околу еден час, по што се мешаат во тегла мед. Една кафена лажичка од смесата се зема на секои два часа.