Интересни факти за Куба | Видео

335

Знаете ли дека кога за првпат Кристофер Колумбо пристигнaл во регионот, каде што денес се наоѓа Куба , тој бил совладан од неговата природна убавина и ги изрекол зборовите: “Не сум видел ништо поубаво во мојот живот”.

И навистина, што би можело да биде поубаво од сино небо , тиркизно море и бескрајни бели плажи?

Локалните луѓе, претежно жени, исто така, се познати по својот извонреден изглед како многу други Латино народи.

Општо земено островот е еден посебен и прекрасен свет кој не може да се сретне никаде на друго место на планетата. Ако веќе сте доволно заинтересирани за Куба, еве неколку помалку познати факти за оваа држава:

1. Главниот град на Куба, Хавана, заедно со Рио де Жанеиро се смета за еден од најубавите градови во цела Латинска Америка.

Хавана е горда со своите универзитети, театри и музеи. Источно од градот се протега долг синџир на убави плажи, кои често се посетуваат од туристи. Стариот дел на Хавана е под заштита на УНЕСКО, а станува дел од листата на заштитени места во 1982 година. Нејзините древни тврдини, палати и богати куќи, цркви и манастири, тесни и сценски улички даваат уникатен шарм на Хавана.

2. Варадеро е еден од најпопуларните туристички градови во Куба.

Тој е познат по својата огромна плажа со бел песок, која е долга цели 20 километри.

3. Кубанската медицина е една од најдобрите во светот.

Релативно ниската цена на третманот привлекува многу странски пациенти со тешки ретки болести. Затоа Куба има репутација не само на туристички регион, но и на медицински. Во земјата има широка база на специјализирани болници, како и многу специјалисти.

4. Традиционално и многу омилено Кубанскo јадење е “Congri”.

Таа се состои од ориз и црн грав. Обично се служи барем 4-5 пати неделно, понекогаш со месо, понекогаш без.

5. Куба е главна туристичка зона.

Секоја година земјата привлекува околу два милиони посетители. Туристи од целиот свет се маѓепсани од белите плажи, колонијалнатa архитектура, поволната клима, како и богатството на историјата и културата на оваа земја.

6. Плажите на Варадеро се сметаат за едни од најубавите места на земјата.

Во 1992 година плажата Варадеро добива признанието на УНЕСКО и се претвора во еден од најпознатите чисти плажи на светот.

7. Природниот резерват Запата е дел од поширока територија, гигантскиот Биосферски резерват, кој е најголем во цела Куба.

Во резерватот можат да се сретнат голем број на ретки растенија и животни – околу 175 видови птици и над 30 видови влекачи.

8. Во Куба постои системот на купување со картички, т.н. “libreta”.

Мапите овозможуваат на граѓаните да купуваат од специјализирани продавници за производи од прва потреба. Тоа се на пример: ориз, грав, путер, млеко во прав, шеќер и т.н., кои се нудат по пристапна цена .

9. Во Куба има забрана за приватна трговија со морска храна (ракчиња, јастози) и говедско месо.

Иако на пазарите “под маса” може да се купи речиси сè по редовна цена.

10. Најмалата птица во светот живее во Куба.

Тоа е птицата колибри што тежи само 1,6 унци. Во внатрешните води на островот Liberty понекогаш, пак, може да се видат ендемични кубански крокодили, кои се единствената животинска опасност за луѓето во оваа земја. Во Куба нема отровни змии.