Британците имаат 30% ДНК од предците на Германците

88

Римјани, Викинзи и Нормани, управувале и ја зазеле Велика Британија во текот на стотици години наназад, но речиси не влијаеле на ДНК кодот на денешните Британци, покажува првото од ваков вид големо генетско истражување, пренесува “Гардијан”.

Анализата покажува дека англосаксонците се единствената група која околу 400 – 500 година која има значително променет генетскиот профил на Британците. Околу 30% од ДНК на денешните жители на Велика Британија се од предците на денешните Германци.

Луѓето во Јужна и Централна Англија денес обично носат 40 проценти од францускиот код на ДНК, 11 отсто од Данска и 9% белгиски, покажува истражувањето на околу 2.000 лица. Францускиот придонес не е поврзан со норманската инвазија во 1066 година туку со миграцијата кон Велика Британија по крајот на последната Ледено доба пред околу 10 000 години.

Истражувањето покажува дека има значителни разлики во генетскиот профил на населението во Англија, Велс, Шкотска и Северна Ирска. Луѓето на Оркнејските Острови – архипелаг во Северна Шкотска – имаат 25% ДНК од норвешките предци, упаднале на овие територии во 9 век.

Уелсците најмногу се разликуваат од другите Британци, како нивниот генетски профил најмногу личи на најраните ловци собирачи, пристигнале на островот, кога Британија повторно била погодена по крајот на леденото доба.

Изненадувачки откритие било дека Келтите во Шкотска, Северна Ирска, Велс и Корнвол се најразлични меѓусебе.

Истражувањето на научниците од Оксфорд е резултат на 20-годишна работа. Експертите почнаа да собираат ДНК примероци од луѓе од Оркнејските Острови во 1994 година и постепено од други области на Велика Британија.

Сите учесници се бели Британци, живееле во рурални средини и нивните две баби и двајцата им дедовци да биле родени во радиус од 80 километри еден од друг.

Екипата користела и податоци од 6.209 луѓе од 10 европски држави, за да го обноват придонесот што нивните предци имаат кон генетскиот профил на Британците.

Анализата става крај на спорот за освојувањето на Англија од англосаксонците по распадот на Римската империја. Замената на келтскиот јазик со англосаксонските и транзицијата кон земјоделство и керамика од северозападниот германски тип укажува дека локалното население или се повлекоа кон Велс или било отстрането при геноцид.

“Резултатите покажуваат дека најмалку 20% од генетскиот профил во овој дел е од анлосаксонски мигранти и дека имало мешање”, вели Марк Робинсон, коавтор на извештајот.

“Не станува збор за геноцид или целосно исчезнување на Британците”, додава тој.

Според авторите анализата треба да биде сметана за влијателен историски доказ понекогаш нуди непристрасни информации од традиционалните извори.

“Историските архиви, археологијата, лингвистиката – сето тоа ни зборува за елитите. Вели дека историјата се пишува од победниците. Генетиката дополнува оваа информација и е многу поинаква. Таа ни кажува што се случило со масите, со обичните луѓе”, вели Питер Донели од Оксфордскиот универзитет.