Воспитни навики на родителите кои им ја „крадат“ менталната енергија на децата

192

Има неколку работи што треба да ги избегнувате ако сакате да одгледате ментално силно дете кое е способно да се соочи со најтешките животни предизвици.

Одгледувањето на ментално силно дете не значи дека тоа дете нема да плаче кога е тажно или дека понекогаш нема да доживее неуспех. Менталната сила не ве прави имун на животните неволји и не се сведува на потиснување на вашите емоции.

Напротив. Менталната сила им помага на децата да се опорават од неуспесите и препреките и им дава моќ да продолжат, дури и кога се сомневаат во себе.

Но одгледувањето на ментално јако дете бара од родителите да ги избегнуваат честите, но нездрави воспитни навики кои на децата им ја „крадат“ менталната сила. Еве што треба да избегнувате ако сакате да одгледате ментално силно дете кое е способно да се соочи со најтешките животни предизвици.