Iнтересни факти за дигестивниот систем

1890

Дигестивниот систем има две основни функции: да се трансформира храната во прехранбени состојки, од кои телото треба да го подготвува непотребното за исфрлање.

За да се случуваат овие процеси, на работа се вклучуваат голем број на органи, меѓу кои устата, желудникот, цревата, црниот дроб и жолчката.

Веројатно мислите дека сте запознаени со целиот процес и варењето, но овие факти сигурно ќе ве изненадат и збогатат. Знаете ли дека …

1. Желудечната киселина е доволно силна за да разгради дури метал. Сепак, тие не се закана за слузницата, бидејќи таа се обновува многу брзо, а самата стомачна површина се заменува на секои 2 недели.

2. Дебелите луѓе немаат поголеми стомаци од слабите. Сите имаме еднакви по големина стомаци. Разликата е во земањето на количеството на храна што зависи од нервниот систем на човекот, која праќа сигнал за прејадување до мозокот во различно време.
3. За нормалното варење просекот е околу 7 литри течности секој ден.

4. Годишно пак еден возрасен човек апсорбира приближно 500 кг храна.

5. Во дебелото црево на возрасен човек има просек околу 400 видови различни бактерии.

6. Храната доаѓа од хранопроводот до стомакот за не повеќе од 7 секунди.

7. Тенките црева на жените се подолги од оние на мажите.

8. Стомакот на возрасен човек држи до 1,5 литри храна, како таа останува во него 2-3 часа.

9. Произведуваме просек помеѓу 1 и 3 литри плунка на ден.

10. Храната се лади и загрева во устата додека не дојде потребната температура, за да биде бланширано и движење во телото.

11. Дигестивниот систем обработува во просек околу 11,5 литри храна, течности и дигестивни сокови, но само 100 мл од нив излегуваат преку столицата.