Иако трае веќе 12 илјади години, за геолозите овој период не постои

242

Од 19 членови на комисијата кои гласале, 12 биле против воведувањето на Атропоцен како нов геолошки период.

Пресврт во светот на геологијата – по децениски дебати, светското референтно тело конечно одлучи да не го признае Антропоценот, период кој се карактеризира со траги од човечко присуство насекаде на планетата, како посебен период во геолошката историја на Земјата.

Иако непобитното влијание на човековите активности, како што е вртоглавиот пораст на стакленички гасови, ширењето на микропластиката и другото загадување од секаков вид, и масовното исчезнување на видовите, тоа не значи дека сме го напуштиле Холоценот, постоечкиот геолошки период што започнал пред 12.000 години со крајот на последното ледено доба, објави Меѓународната унија за геолошки науки (IUGS).

Против оваа одлука не постои право на жалба.

Езерото Crawford во Ontario е геолошка локација што научниците ја идентификуваа како олицетворение на предложената Антропоценска епоха, според соопштението од јули 2023 година.

Техничките критериуми не се исполнети

Во 2009 година, е формирана работна група од научници за да се утврди до кој степен човештвото ги променило (или не) геолошките периоди.

Во јули 2023 година, по речиси 15 години проучување на достапните податоци, членовите на групата го избраа езерото Crawford во близина на Торонто, Канада како глобална референтна локација за почетокот на Антропоценот.

Слоевите седименти на дното на тоа мало водено тело со површина од еден квадратен километар се преполни со микропластика, пепел од нафта и согорување јаглен и траги од радиоактивен испад, што е најдобар доказ дека ново поглавје во Земјата геолошката историја се отворило, заклучиле научниците.

Но, знаеле дека е неизвесно дали IUGS ќе го признае постоењето на Антропоценот, со оглед на тоа што многу реномирани геолози сметаат дека техничките критериуми за воведување на нов геолошки период не се исполнети.

Гласањето е одржано во поткомитетот на моќната Меѓународна комисија за стратиграфија (ICS), тело на IUGS одговорно за методично делење на 4,6 милијарди години од историјата на Земјата на геолошки ери, периоди и епохи.

Од 19 членови на комисијата кои гласале, 12 биле против воведувањето на Атропоцен како нов геолошки период.

Пропуштена шанса

Несомнено е дека „добата на човекот“ донело длабоки глобални промени, се согласува Erle Ellis, научник кој го критикува предлогот на Антропоценот.

Но, нема потреба да се воспостави тврда граница. Тоа едноставно не е најважното прашање, вели Ellis, професор по географија на University of Maryland.

Martin Head, професор по научни студии за Земјата на Brock University во Canadaи поборник на Антропоценот, рече дека има „безброј геолошки знаци“ на нова ера.

Фактот дека IUGS одби да го признае Антропоценот како посебен период во геолошката историја на Земјата „е пропуштена можност да се препознае и да се поддржи едноставната реалност дека нашата планета ја напуштила својата природна состојба на функционирање во средината на 20 век“, изјави тој AFP.