Како се јаде кивано?

1859

Киваното, кое потекнува од пустината Калахари, познато е уште и како бодликава диња, афричка бодликава краставица, желе диња.

Кога ќе узрее, има вкус на мешавина од краставица, киви и банана.
Откако ќе си набавите една од овие интересни овошки еве како треба да започнете да ги конзумирате

Прв дел – Подготовка

1 Одберете кивано кое е зрело. Ако е зрело ќе има портокалова боја на кората и портокалови боцки. Притиснете го лесно да се уверите дека не е тврдо и зелено. Ако не можете да најдете зрело почекајте неколку дена да узрее пред да го јадете.

2. Убаво измијте го. Иако нема да ја јадете кората, секогаш мијте го овошјето за да ги избегнете пестицидите или хемикалиите пред да допрат до овошјето кое го сечете.

3. Исечете го киваното на половина. Исечете го напреку ако го јадете сирово или по должина ако сакате полесно да ја извадите содржината со лажица.

Втор дел – Конзумирање на сирово кивано

Продолжува на страна 2