НАСА ќе лансира дури три ракети за време на затемнувањето на Сонцето

386

Ракетите ќе ја мерат густината на наелектризираните и неутралните честички, електричните и магнетните полиња и ќе лансираат секундарни инструменти за да ја зголемат ефикасноста на собирањето податоци.

САД се подготвуваат за целосно затемнување на Сонцето кое ќе се случи на 8 април. И додека некои нервозно ја набљудуваат временската прогноза (бидејќи во некои делови би требало да биде облачно, што ќе го оневозможи набљудувањето), други се подготвуваат за интересен експеримент.

Имено, НАСА објави дека како дел од шоуто Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (APEP) ќе лансира три сондажни ракети Black Brant IX за време на самото затемнување на Сонцето.

Како што истакнуваат, целта е да се проучи како затемнувањето на Сонцето влијае на горната атмосфера на Земјата. Поточно, како влијае на преносот на радио сигнали и сателитската комуникација. Разбирањето како Земјината јоносфера, која игра витална улога во рефлектирачките сигнали, реагира на затемнувањето на Сонцето, истакнуваат од НАСА, е клучно за да се обезбеди сигурност на комуникациските системи. И оние на Земјата и оние насочени кон вселената.

Така, ракетите ќе ја мерат густината на наелектризираните и неутралните честички, електричните и магнетните полиња и ќе лансираат секундарни инструменти за да ја зголемат ефикасноста на собирањето податоци.

Интересно е што лансирањето ќе може да се следи во живо од целиот свет преку каналите на YouTube.

Дополнително, други тимови на НАСА на Земјата ќе ја мерат јоносферата користејќи радари и балони кои треба да ги подигнат мерните уреди во јоносферата.