Како се менува месечниот циклус по породувањето

408

Месечниот циклус по раѓањето се менува или барем трпи познати промени веднаш по рехабилитацијата. Жените треба да го имаат тоа предвид и да го следат за нормалното одвивање на овие процеси.

По породувањето телото се менува, хормоните почнуваат да се враќаат кон претходниот биланс, а матката трпи период на опоравување.

Сите овие фактори влијаат врз менструалниот циклус и тој во повеќето случаи се менува во првите недели по породувањето.

Од првата до шестата недела

Во најраниот период по раѓањето циклусот може и да не се појави веднаш. Во првите недели матката уште заздравува и се опоравува по раѓањето, што укажува присуство на крварење. Не го мешајте со циклусот, бидејќи не е.

Сфатете ја матката како рана, која заздравува бавно. На телото му е потребно малку повеќе време за да се “лекува”. Можни се спорадични крварења во првите шест недели. Ако крварењето не се намалува или има необичен изглед, боја и мирис, веднаш одете на лекар.

Од шеста до осма недела

По шестата недела се смета дека месечниот циклус треба да се појави. Можно е уште веднаш тој да е ист како претходно, но можно е да трпи познати промени. Тој може да е послаб, посилен, повеќе обилен, повеќе несовесен, повеќе болен или обратно.

Како последица на промените во хормоните и телото по породувањето, особено ако доите, циклусот ќе е поинаков отколку пред и тоа не треба да ви преголема. По осмата недела се смета дека дури можете да го вратите сексуалниот живот и контрола на наталитетот, ако сте земале контрацептивни таблети додека лекарот експлицитно не ви дал зелено светло.

Од осмина до дваесет и четврта недела

Еден од најцврстите фактори кои можат да го забават нормализирање на месечниот циклус е доењето. Одговорен за тоа е пролактинот – хормон кој е одговорен за производство на млеко и супресијата на овулацијата. Ова може дополнително да предизвика промени во месечниот циклус, кои со текот на времето би требало да исчезнат, особено по прекинот на доењето.

Сепак, некои промени во менструацијата остануваат трајни. Но и онака, месечниот циклус на жените се менува со текот на годините. Важно е да се следи за поостри, неосновани и патолошки промени кои само лекар може да ги оцени адекватно.