Некои змии не јадат и до две години

68

Змиите се едни од најопасните животни на планетата. Тие се опремени со неверојатни оружја, со кои се прехрануваат. Едно од најсмртоносните од нив е отровот.

Покрај него, змиите се адаптирале на неверојатни начини во својата потрага да преживеат. Во резервацијата во полето “Знаете ли дека …?” Ќе ви раскажеме некои интересни факти за змиите.

Змиите ги користат јазиците, за да чувствуваат миризби.

Змиите немаат очни капаци.

Вилиците на змиите можат да се откачат една од друга, што им овозможува да проголтаат плен, поголем од главата.

Некои видови змии можат да издржат околу 2 години без да се хранат.

Отровот на некои водни змии е многу силен. Доволна е само една капка, за да убие тројца луѓе.

Сме виделе како змиите танцуваат под звуците на индиски дувачки инструменти. Всушност, тие го прават во одговор на виткањето на телото на музичарот, а не заради самата музика. Таа е само за атракција.

Титанобоата, која живеела пред 60 милиони години на Земјата е најголемата, најдолгата и најтешката змија пронајдена некогаш.

Смртноста кај каснувања од црна мамба е речиси 100%.

Нема земни змии во Нов Зеланд.

Знаете ли дека… Наполен веројатно бил киднапиран од вонземјани?
Змиите можат да ги отвораат устите си за околу 150%.

Змијата бумсланг има многу силен отров. Таа предизвикува крварење од сите отвори во телото, вклучувајќи ги очите.

Постојат повеќе човечки жртви од убод од пчели, отколку од каснувања од змии.

Десетте најмногу отровни змии живеат во Австралија.

Змиите убиваат околу 100 илјади луѓе годишно ширум светот.

Во Бразил има остров, кој е забранет за луѓето, бидејќи неговата површина е населена многу густо со змии – во просек по 5 змии на квадратен метар.