Нострадамус и Баба Ванга добивале информации од ист извор | Во ākāśa е иднината на целиот свет?

497

Метафизичкиот запис за сè што било, познат како Акаша, на повеќе места се споменува и во Библијата.

Акаша, ākāśa на санскрит или традиционалната индиска космологија, опишува неостварлив, нематеријален флуид кој преовладува со целиот универзум и е пренесувач на животот, нешто како западњачкиот концепт на етерот. Но, за разлика од етерот, Акаша е според некои учења, особено Сурат Шабда јогата, еден вид меморија во која се запишува секоја мисла, секое случување, секое чувство и намера што некогаш се случиле или ќе се случи, откога постои светот и универзумот.

Темел на мистиците на сите религии

Додека во индиската митологија Акаша е клучна во реинкарнацијата, од гледна точка на Теозофијата и Антропософијата, регистарот Акаша е основа на религиите, но исто така и на пророците. Сите оние кои би можеле да пристапат до акаши, која постои надвор од овој простор и време, можат да ја видат иднината.

Книга на јагнињата, Книга на животот

Тие тврдат дека во антички Египет биле ценети некои свештеници кои виделе парче од ова нематеријално и ги советувале фараоните околу толкувањето на соништата и другите знаци; друидите и античките пророци исто така ѕирнале и виделе фрагмент, а како што велат, акашата се споменува и во Библијата на повеќе места, како книга на животот: Псалм 69:28, Филипјаните 4:3, а најмногу од сè Книгата на Откровение (3:5, 13:8, 17:8, 20:12, 20:15), а Откровението 21:27 јасно кажува: „Ниту една нечистотија нема да влезе во неа, ниту некоја гнасна работа или гнаса, кои се запишани во книгата на„јагнето“.

Накратко, според теозофското толкување, списите на акаша се сите податоци некогаш, снимени во некоја друга димензија. Само највештите окултисти можат да ги добијат овие информации, а тие можат да видат само дел.

Според античкото потекло, најпознатите пророци на Западот – Нострадамус, Баба Ванга и помалку познатиот, но ценет заспаниот пророк Едгар Кејс – исто така имале увид во списите на Акаша. Пристапот кон Акашa, посочуваат тие, ќе објасни како тие дошле до нивните пророштва, иако биле сосема различни – на пример, француски пророк од 16 век бил активен во окултизмот и античките учења, додека слепата пророчица од 20 век била самоука – Нострадамуст научил техники за да ѝ пристапи на Акашa, додека баба Ванѓа била поврзана со Акаша благодарение на нејзиниот природен талент.

Најпознат – и најзлогласен пророк

Michel de Nostre-dame е француски лекар и астролог, кој сепак останал најдобро запаметен по своите пророштва што ги објавил во 1555 година. Додека некои тврдат дека неговите пророштва се двосмислени и подлежат на толкувања на кој им одговара, неговите поборници се убедени дека Нострадамус имал увид во античките вештини и јасно предвидувал идни настани. Неговите пророштва го вклучуваат подемот на Хитлер и Наполеон, но исто така и многу војни, природни катастрофи и компјутерски вируси. Нострадамус, исто така ја предвидел победата на Доналд Трамп на претседателските избори во САД.

Баба Ванга

Вангелија Пандева Димитрова Гуштерова. Мистериозната Баба Ванга, која починала во 1996 година на 85-годишна возраст, е позната личност меѓу теоретичарите на заговор кои веруваат дека оваа пророчица предвидела низа природни катастрофи и други глобални настани многу пред тие навистина да се случат.

Пред да почине, Баба Ванга, или како што некои ја нарекуваат – „Нострадамус од Балканот“, оставила пророштва до 51-от век, кога верува дека ќе се случи крајот на светот.

Заслужна е таа за предвидувањата на терористичкиот напад на САД на 11 септември 2001 година, подемот на ИСИС, поразителното цунами следниот ден по Божиќ 2004 година и Брегзит и подемот на Владимир Путин.

Заспаниот пророк

Edgar Cayce бил американски мистик роден на 18 март 1877 година. Тој е татко на холистичката медицина и основач на движењето „New Age“ и видовник на 20 век, чии предвидувања се можеби најдобро запишани. Меѓу клиентите на Cayce биле и американскиот претседател Woodrow Wilson, научникот Thomas Edison и композиторите Irving Berlin и George Gershwin.

Дури и како дете, тоја ја покажал силата на чудната перцепција, која далеку ги надмина нормалните активности на петте сетила. На шестгодишна возраст, тој им рекол на своите родители дека може да гледа и да комуницира со роднини кои одамна починале. Неговите родители го припишувале ова на бујната фантазија на осаменото дете, но нивниот син подоцна покажал нешто уште поневообичаено, моќта на учење во сон. Спиејќи над книгите, тој можел фотографски да запомни сè што има во нив. Кога наполнил 21 година во 1898 година, добил парализа на мускулите во грлото и му се заканувало целосно губење на гласот. Бидејќи лекарите не можеле да му помогнат, се обиделе да го лекуваат со хипноза, но и тоа не донело некаква корист.

Како последна надеж, Едгар го замоли својот пријател да го доведе во состојба слична на хипнотички сон, слична на онаа кога како дете во сон го меморирал школскиот материјал. И штом паднал во самоиндуциран сон, Едгар сам ја победил својата болест. Додека спиел, тој препишал лекови и терапија што му го вратиле гласот и го излекувале од воспаленото грло. Наскоро почнал да ги користи своите вештини за да лекува други и потоа да дава предвидувања. Предвидувал климатолошки промени со најмали детали, долго пред теоријата на тектонските плочи открил дека јапонскиот архипелаг тоне во морето, а исто така најавил будење на вулканите. Самиот тврдел дека добил одговори од Ра, но наскоро се заинтересирал за Книгата на животот или за списите на Акашa.