Хормонски дисбаланс | Знаци кои укажуваат на тоа

241

Хормоналната нерамнотежа може да предизвика многу проблеми, затоа е важно да ги идентификувате што е можно поскоро.

Не грижете се, бидејќи тоа не е опасно, но треба да се консултирате со вашиот лекар и што е можно поскоро да започнете со одредена терапија, додека не сте добиле други проблеми.

Ова се 3 најчести симптоми на хормоналните проблеми:

Несоница

Поради проблемите со хормоните, можеби нема да можете да спиете. Намаленото ниво на естроген и прогестерон доведува до недоволно спиење. Не се навикнувајте на таблети за спиење, туку консултирајте се со лекар. Наместо апчиња за спиење напијте се чај од маточина кој ќе ве смири и ќе ви помогне да заспиете. Така нема да станете зависни од апчиња за спиење.

Нагло дебелеење и неможност за зголемување на тежината

Ова е симптом на проблемот со работата на тироидната жлезда, но, исто така, и со дисбаланс на други хормони. Телото создава повеќе кортизол поради недостаток на сон, што доведува до таложење на масти во организмот.

Нередовна менструација

Нередовните менструации укажуваат на проблем со хормоните, а можат да укажуват и на тоа дека имате цисти на јајниците. Одете редовно на гинеколог проблемот да не стане поголем. Можеби цисти ја спречуваат вашата бременост.