Што може комбинацијата од авокадо и банана да направи за здравјето на срцето?

667

Бананите и авокадото се добри за здравјето на срцето бидејќи имаат многу големи количини на витамини и минерали. Еве како нивната комбинација влијае на срцето и крвните садови!

Тие се познати по многуте корисни својства, но неодамна научниците открија дека овие овошје има способност да спречат срцев удар.

Истражувањето е спроведено на University of Alabama и е објавено во добро познато списание. Истражувачите откриле дека секојдневното консумирање банани и авокадо може да го заштити срцето од разни болести, особено од стврднување на артериите.

Покрај тоа, тие можат да го намалат ризикот од запушени артерии за кои се потребни разни операции.

Истражувањата покажаа дека калиумот во ова овошје отстранува многу голем товар. Истражувањето на животни исто така покажа дека ова овошје делува на намалување на калцификацијата на крвните садови, една од компликациите што се јавуваат поради болести на крвните садови и болести на бубрезите. Кога јадете храна богата со калиум, многу симптоми на кардиоваскуларни болести се намалуваат.

Калцификација и што значи тоа за вашите артерии

Калцификацијата е акумулација на калциум во ткивата, органите и крвните садови.

Според Difference BetweenАтеросклерозата е нарушување што се јавува во артериите (крвните садови кои носат кислород). Тоа се однесува на вкочанетост на флексибилните клетки поради недостаток на еластичност во артериската мускулатура. Кај младите луѓе, артериите се флексибилни поради протеинот еластин.

Како што старее човекот, количината на еластин се намалува, што предизвикува згуснување на артериите. Атеросклероза е име за друга болест во која мастите и холестеролот се лепат до артериите, предизвикувајќи артериите да се стеснуваат“.

Како што објаснуваат научниците, мазните мускулни клетки на крвта доведуваат до калцификација и атеросклероза, и како „стврднувањето на артериите стана независен маркер за кардиоваскуларни болести и смртност, што преставува важен проблем за целата нација“.

Истражувањата покажуваат дека васкуларната калцификација може да биде многу поважен фактор за вкочанетост отколку што се мислело. Покрај тоа, една студија од 2009 година насловена како „Васкуларна калцификација: убиец на пациентите со хронична болест на бубрези (ХББ)“ во која пишува дека „Иако се сметало дека васкуларната калцификација е пасивен, нерегулиран и штетен процес што се јавува во артериите, се покажало дека е високо регулиран процес на вкочанетост на крвни клетки“.

Магнезиум и калиум | Влијание врз здравјето

Истражувањето на Националната академија на науките на САД покажа дека „магнезиумот ‘природно’ го запира приливот на калциум“. Ако има недостаток на калциум, нивото на калциум во клетките се зголемува.

Со оглед на тоа дека калциумот игра важна улога во коските и мускулната контракција, недостатокот на магнезиум може да резултира со мускулни грчеви, исчашувања и стеснување на артериите на срцето и мозокот.

Недостатокот на магнезиум се јавува кај многу болести на циркулаторниот систем, како и на невромускулниот систем: синдром на малапсорпција, дијабетес, бубрежен синдром и алкохолизам. Симптомите на низок магнезиум вклучуваат неправилен срцев ритам, анксиозност, грчење на очите, необјаснет замор и грчеви во мускулите.

Научно е докажано дека проблемите како остеопороза и астма можат да настанат поради недостаток на калиум.

Банани | Пример на поговорката „Ти си тоа што јадеш“

Бананите имаат разновидна хранлива вредност. Кога го јадете ова овошје, важно е да внимавате на нивото на шеќер бидејќи бананите се полни со природен шеќер фруктоза. Но, количината на калиум е повеќе од добра. Еве некои од причините зошто бананата е добар оброк:

  • бананите помагаат во регулирање на нивото на шеќер
  • незрелите банани се добри за луѓе со ниска толеранција на инсулин бидејќи содржат 15 до 30 грама скроб кој е отпорен на варење
  • поради високото ниво на калиум, бананите можат да помогнат во намалување на ризикот од камења во бубрезите

Авокадо | Импресивен нутритивен профил

Авокадото е овошје со неверојатни хранливи својства кои придонесуваат за здравјето на целото тело, особено на артериите и срцето. Некои од нив се витамин Ц, витамин К, фолна киселина и влакна. Дневните вредности се изразени во проценти:

  • влакна: 54%
  • фолна киселина: 41%
  • витамин Ц: 33%
  • витамин Б6: 26%
  • магнезиум: 15%
  • калиум: 28%
  • пантотенска киселина: 28%

Авокадото и бананата во комбинација се одлични доколку сакате да го зачувате здравјето на срцето, а особено на артериите.