Грижете се за вашите миленици во овие студени денови

142

Нема проблеми со кучињата или мачките кои живеат во стан или куќа, но некои сопственици постојано ги чуваат своите кучиња во дворови во куќарки или на ланци.

Овие животни не можат да се засолнат на суво и топло место поради снежни и ноќни минуси.

Кучињата со побогато крзно, со подолго влакно и подвлакно, не се толку отпорни на зима, но има кучиња кои одговараат на пониски температури. Сепак, на кучињата со средно и кратко влакно дефинитивно треба да им се обезбеди суво и топло место за престој деновиве, за да не настинат.

Ако од некоја причина не можете да го скриете вашето куче во куќа, штала, ходник или слично барем ноќе, дефинитивно треба да им обезбедите куќа во дворот, да ја покриете со изолација, да ја наполните со ќебиња, стари маици или кошули или, уште подобро, слама. Тогаш минусите нема да бидат таков проблем за крзнените миленичиња.

Ветеринарите исто така се согласуваат дека треба да внимавате на кучиња што живеат во стан или куќа и да одат на прошетки и игри на снег, бидејќи не се навикнати на ниски температури, а секоја ненадејна промена на температурата е опасна.

Важно е, доколку се навлажни во играта, да ги исушите, бидејќи влажното крзно не е изолатор на топлина. На кучињата треба да им се менува водата за пиење неколку пати на ден, бидејќи се смрзнува на ниски температури. Треба да се грижат и мачките, но бидејќи не се на синџири, односно се движат послободно, ќе биде полесно самостојно да си најде засолниште од снег и студ.