Градови на иднината

212

Со раст на светската популација и преселба во градовите, се создава потреба од нови градови, опремени со висока технологија, кои на луѓето ќе им обезбедат простор за живот и работа во што е можно поеколошко опкружување.

Мајдар сити, Монголија

Монголскиот главен град се гуши во смог и сообраќај. За да се реши овој проблем, се гради нов град јужно од Улан Батор. До 2030. година во Мајдар сити треба да живеат 90.000, а подоцна и до 300.000 жители. Градот го дизајнираше архитектот Штефан Шмиц од Келн. Симбол на еко-градот во камената пустина би требало да биде најолемата статуа на Буда во светот.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2