Гасот РАДОН, без боја и мирис, веројатно поврзан со алармантниот пораст на ракот на белите дробови кај непушачите

358

Често занемарен, гасот радон придонесува за зголемување на ракот на белите дробови кај непушачите, поттикнувајќи повици за универзално тестирање и превентивни законски мерки.

Ракот на белите дробови, вообичаено поврзан со пушењето, сега зафаќа 15-20 проценти од поединците кои никогаш не пушеле, најчесто оние во 40-тите или 50-тите години, покажува новото истражување.

Според американските медицински експерти, порастот на случаите на рак на белите дробови кај непушачите е веројатно поврзан со продолжената изложеност на гасот радон, супстанца без боја и мирис што се ослободува од природното разградување на радиоактивни материјали под земја.

Овој гас може да навлезе во зградите, да се акумулира во домовите и белите дробови без откривање, освен ако не се тестира за негово присуство.

И покрај препораките на американската Агенција за заштита на животната средина (EPA) за редовно тестирање на радон и мерки за ублажување, неодамнешната студија спроведена за Сеопфатниот центар за рак на Државниот универзитет во Охајо (OSUCCC) откри алармантна статистика.

Седумдесет и пет проценти од Американците не ги тестирале своите домови за радон, а повеќе од половина не покажуваат грижа за изложеноста на гасот.

Подигнување на свеста и превенција

Д-р. David Carbone, директор на OSUCCC – James Thoracic Oncology Center, ја истакна важноста на јавната свест и акција за намалување на ризикот од изложеност на тој гас.

Секој со бели дробови може да развие рак на белите дробови… треба да бидеме свесни и загрижени за изложувањето на радон, бидејќи се смета дека е една од водечките причини за рак на белите дробови кај непушачите и има нешто што можеме да направиме за да го намалиме ризикот, истакна Carbone.

Спроведување на систем за санација на радон и подобрување на вентилацијата во домовите се клучните превентивни мерки. Симптомите на рак на белите дробови, без оглед на историјата на пушење, вклучуваат замор, кашлица, болка во градите и отежнато дишење. Раното откривање преку тестирање е клучно за успешен третман.

Додека тестирањето за рак на белите дробови е насочено кон лица со висок ризик на возраст од 50 до 80 години со значајна историја на пушење, д-р Carbone ја нагласи важноста од пошироко распространето тестирање, особено за оние кои се изложени на пасивно пушење, радон или професионални опасности.

Д-р. Carbone се залага за законодавство со кое се задолжува тестирање на радон во различни поставки, вклучително училишта и работни места, за да се ублажат ризиците во пошироката заедница. Тој ги нагласи кумулативните и одложените ефекти од изложеноста на радон, нагласувајќи ја неопходноста од проактивно тестирање за заштита од идни здравствени импликации.

Недејствувањето денес може да доведе до ризик од рак на белите дробови за идните генерации, бидејќи ефектите од изложеноста на радон може да се почувствуваат децении подоцна, предупреди д-р Carbone.

Тој ги повика поединците да им дадат приоритет на здравствените проблеми и да побараат лекарска помош доколку имаат постојани симптоми, без оглед на конвенционалните фактори на ризик од рак на белите дробови.

Извор: EurekAlert