Секојдневен гест може да ја намали болката, депресијата и анксиозноста

186

Утврдено е дека допирот е корисен и за здравите и за болните луѓе, но влијанието било поголемо за вторите, особено за нивното ментално здравје.

Научното истражување спроведено од експерти од германскиот универзитет во Essen покажа дека допирот може да ја намали болката, депресијата и анксиозноста, а дека повеќе допири придонесуваат за ублажување на менталните и физичките заболувања.

Без разлика дали се работи за пријателска прегратка или допир на омилена ткаенина, самото чувство на допир е корисно и за умот и за телото, пренесува Science Daily.

Сетилото за допир е првото нешто што се развива кај новороденчињата и е пресудно за нивното откривање на околината и за развој на комуникацијата.

Отсуството на физички контакт за време на пандемијата на Covid-19 тешко погоди голем број луѓе ширум светот.

Но, додека бројни претходни студии покажале дека допирот може да биде корисен за здравјето на поединецот, сега експертите од University of Essen во своето истражување дошле до едноставен заклучок – допирот помага.

Д-р. Helena Hartmann, коавтор на германската студија рече дека „покоординираниот допир во текот на денот може да придонесе за олеснување на менталните и физичките поплаки“.

Студијата, чии резултати се објавени во списанието Nature Human Behaviour, опфаќа дури 212 претходно објавени студии за сетилото за допир. Студијата комбинира статистички анализи на претходни 85 студии во кои биле вклучени возрасни и 52 студии со новороденчиња.

Тимот на научници заклучил дека допирот е подеднакво корисен за менталното и физичкото здравје, што подеднакво се однесува и на возрасните и на новороденчињата.

Нашата работа покажува дека допирот е најсоодветен за намалување на болката, депресијата и анксиозноста кај возрасните и децата, како и за зголемување на телесната тежина кај новороденчињата, велат истражувачите.

Позитивното влијание врз менталното здравје било поголемо кога станува збор за човечки допир отколку кога испитаниците допирале омилено ќебе или специјални роботи дизајнирани да ја подобрат човековата благосостојба. Експертите велат дека тоа е веројатно контакт кожа со кожа.

Утврдено е и дека допирот е корисен и за здравите и за болните луѓе, но влијанието било поголемо за вторите, особено за нивното ментално здравје.

Д-р. Mariana von Mohr s Royal Hollowaya, од University of London, која не била вклучена во истражувањето, рече дека идните роботи би можеле попрецизно да ја реплицираат текстурата и топлината на човечката кожа за да ги имаат истите придобивки за менталното здравје како човечкиот допир.

Овие својства се важни затоа што нашата кожа има специјални сензори, имено Ц-тактилни аференти, особено чувствителни на нежен, милувачки допир и температура слична на онаа на човечката кожа. Се верува дека тоа се фактори кои го подобруваат и олеснуваат регулирањето на емоциите, објасни таа.

  • Историска несреќа е тоа што во изминатите неколку векови го дававме приоритетот на разговорот пред допирот или другите соматски терапии. Овој преглед на неколку студии укажува дека треба да го поправиме ова и да ја воспоставиме потребната рамнотежа со понатамошно, внимателно проучување на интервенциите на допир, според проф. Katerina Fotopoulou од University College London.