Еволутивен парадокс | Бесмртните луѓе ќе значат крај на нашиот вид

966

Еволутивниот биолог Андре Мартинс од Универзитетот во Сао Паоло  докажал дека смртта е многу пожелна карактеристика за опстанок и просперитет на целото општество.

Стареењето и смртта обично се нешто на што луѓето, покрај тоа што повеќето без проблеми се помируваат со овие неминовни факти, генерално не гледаат на нив премногу оптимистички, ниту премногу им се радуваат.

Парадоксално, стареењето и смртта, од друга страна се многу позитивни  работи за човештвото како целина, тврдат научниците.

Со користење на напредни компјутерски симулации, еволуцискиот биолог Андре Мартинс од Универзитетот во Сао Паоло докажал дека смртта е многу пожелна карактеристика за опстанок и просперитет на целото општество.

Во неговата симулација, д-р Мартинс спротивставил две популации на луѓе, од кои едната беше смртна, а другата бесмртна. Се покажало дека, со годините, токму смртното население целосно го надмина онаа бесмртното.

“И покрај фактот дека логиката во прво време налага обратно, видот кој старее и умира генетски постојано  се подобрува и развива и се приспособува на новите услови. Од друга страна, бесмртниот вид всушност е слепа улица на еволуцијата “, вели Мартинс.

Овие интересни резултати, секако, треба да се имаат во предвид ако луѓето еден ден навистина станат бесмртни, како што предвидуваат многу футуролози. Токму народот на бесмртните луѓе би можеле на крајот да го истреби смртниот народ.

Се разбира, компјутерската симулација не може целосно да ја замени комплексноста на настаните во реалниот свет, но резултатите се секако интересни и се поставуваат многу прашања, особено ако се земе во предвид дека смртното население до потполната доминација доаѓала побрзо во случаите каде Мартинс ги додавал разните “настани” и варијабли, како што се големате катастрофи или мутациите.

“Тука можеби лежи одговорот на парадоксот на нашето стареење. Исто така, покажува како сѐ уште не ги разбираме сите последици кое продолжувањето на животот и “играње на Бог” би можело да го напушти нашиот вид, заклучува професорот.

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk