Бесмртната медуза | Единственото земско суштество што ја знае тајната на вечниот живот | Видео

766

Turritopsis nutricula има способност на кружно поминување низ процесот на стареењето односно подмладувањето – од зрелоста до полипски стадијум и назад.

Човек со милениуми се обидува да пронајде клуч за вечна младост и вечен живот, но никако не му успева да го стори тоа (да ги игнорираме теолошките аспекти). Сепак, едно земско суштество со тоа нема никакви проблеми. Turritopsis nutricula, посебен е вид на медуза кое е веројатно единственото суштество од животинскиот свет кое “живее вечно”.

Таа ја има способноста да оди преку кружениот  процес на стареење и подмладување – од зрелоста до полипска фаза и назад. Затоа истражувачите претпоставуваат дека нејзиниот животен век можеби нема крај. Тие тврдат дека ова медуза е единственото познато животно кое може да го „врати назад времето“ и да влезе во почетната фаза на нејзиниот развој.

Клучот за овој феномен лежи во процесот наречен трансдиференцијација во кој еден вид  ќелија конвертира во друг вид. Постојат животни кои се подложни на делумна трансдиференцијација и органска регенерација како, на пример, дождовникот (саламандер), на кој можат да му пораснат загубените екстремитети.

Turritopsis nutricula може  да се претвора со целото негово тело одново и одново. Научниците за сега само знаат дека  медузата е способна  за “патување низ времето” и превртениот  процес на стареење, но сѐ уште не знаат како или зошто.

Со оглед на тоа што може да заобиколи смрт, нејзиниот број се зголемува. Може да се пронајде во океаните низ целиот свет, а не само во матичните карибски води. Според зборовите на експертите од Научниот Институт за истражување на Смитсонијан “, туку што сме сведоци на тивката глобалната инвазија.”

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk