Еве зошто паметните луѓе не можат да бидат среќни

838

“Паметната личност знае сè, освен она што може да и биде корисно. Среќната личност точно знае што е најдобро за неа”.

Понекогаш интелигенцијата може да предизвика големи проблеми. Еве 13 причини зошто високоинтелигентните луѓе не можат да бидат среќни:

 • Паметните луѓе имаат премногу високи стандарди.
 • Тие често не се во можност да прифаќаат работи како што се и често се фокусираат на тоа како треба да бидат работите.
 • Паметните луѓе не знаат како да уживаат во моментот, бидејќи постојано го анализираат однесувањето на другите, но и местата каде што се.
 • Среќен ум е оној што се смирува; интелигентниот ум е оној кој одбива да се смири.
 • Интелигентните луѓе се постојано фокусирани на решавање на одредени проблеми.
 • Ако резултатот од акцијата е полош од очекуваниот, паметните луѓе се длабоко разочарани.
 • Интелигентните луѓе се безмилосно самокритични.
 • Тие секогаш бараат подлабоко ниво на битие. Тие не сфаќаат дека некој може да биде злобен, затоа што честопати преку себе гледаат на други луѓе.
 • Малкумина навистина ги разбираат. Тие немаат со кого да ги споделуваат своите мисли, бидејќи малкумина се на нивно ниво.
 • Високата интелигенција честопати доведува до психолошки проблеми.
 • Среќата е напорна работа секој ден.
 • Паметните луѓе можат да бидат непријатни во општеството.
 • Паметните луѓе често се плашат дека можат да ги изгубат своите способности.