Еве зошто бебињата си ги тријат очите

187

Сигурно веќе сите знаеме дека бебето со триењето на очите порачува дека му се спие. Дали сепак, сте се запрашале зошто тоа го прават? Експертите велат дека оваа реакција е последица на замор, затоа што е изморен секој дел од телото на бебето, па и очите.

За намалување на напнатоста во очните мускули, тоа несвесно ги допира капаците и ги трие, како што возрасните се обидуваат со масирање да си помогнат кога нешто ги боли.

Многу родители тогаш им ги тргаат рачињата стравувајќи да не се повредат, но педијатрите велат дека тоа е погрешно се додека не е грубо и не трае подолго време.

Наместо да ги попречат во ова, мајките и татковците би требало ова да „прочитаат“ како барање за одење во кревет.

Доколку бебето, сепак не сака да спие, можеби со триењето на очите испраќа сигнал дека нешто друго е во прашање.

Можно е да му влегла прашина во очите, па треба да се провери со цел триењето да не ја искомплицира повеќе ситуацијата. А можеби „протестира“ и поради сувиот воздух во просторијата, кој ги суши очните канали.