Еве како ќе го преживеете срцевиот удар, дури и ако сте сами | Видео

1350

Многумина можат да го преживеат инфарктот додека не дојде брза помош само ако направат една работа.

Повеќето луѓе кога доживуваат срцев удар, се без помош, лице чие срце чука неправилно и почнува да се чувствува лошо, има само околу 10 секунди пред да ја изгуби свеста.

Сепак, овие луѓе можат самите да си помогнат со кашлање, енергично, одново и одново (зачестено).

Треба да се земе длабок здив пред секое кашлање, а кашлицата треба да биде длабока и продолжена, како кога правите шлајм од длабочината на вашите гради.

Здивот и кашлицата мора да се повторуваат на секои 2 секунди без прекин, додека не дојде помош, или додека не почувствува дека срцето повторно чука нормално.

Длабокото дишење го внесува кислородот во белите дробови, додека движењата на кашлањето го гмечат срцето и ја одржуваат циркулацијата на крвта.

Притисокот на гмечење на срцето помага во обновување на нормалниот ритам. На овој начин, жртвите на срцев удар можат да стигнат до болницата.