Еве како да се избере и подготви Батат – сладок компир

3667

Како да се избере најдобриот?

За наша среќа, во текот на целата година можеме да пронајдеме сладок компир во трговските центри и на пазарите – претежно од домашни производители. Бататот мора да биде тврд на допир и без знаци на трулење. За готвење, изберете со иста форма.

Каде да се чува батат?

Избегнувајте чување во фрижидер затоа што одвнатре ќе се стврдне и ќе добие непријатен вкус. Најдобро е да се чува на температура од 12 до 18 степени на суво и добро проветрено место во кошница или во отворена кутија каде што таков може да стои со месеци.

Како да го сечете?

Поголемите батати можно е тешко да се сечат и затоа треба да се користи поголем нож. За да се избегне црнилото по лупењето, исплакнете го со ладна вода.

Како да се готви?

Слаткиот компир е многу вкусен кога целиот се готви излупен. При печењето во рерната е највкусен под кора. Постојат безброј начини да се подготви овој егзотичен зеленчук.

Продолжува на страна 2