Доматите не се за секого | Еве за кои 

444

Здрава, освежувачка намирница, но многумина не се свесни дека всушност им е лошо од оваа салата.

Доматот е омилена летна салата на многумина.

Сочно, освежувачко црвено овошје, полно со ликопен, го сакаат скоро сите и се сметаат за безбедна и многу здрава храна, но доматите всушност можат да имаат некои лоши несакани ефекти.

Домат

Гастричен рефлукс

Доматот е многу кисела храна и затоа може да предизвика металоиди кај луѓе кои страдаат од гастритис или гастроезофагеален рефлукс. Дури и ако сте здрави и не страдате од овие стомачни проблеми, ако јадете многу домати или сос од домати, исто така можете да ги почувствувате овие непријатни симптоми.

Болки во зглобовите

Верувале или не, премногу домати во исхраната можат да предизвикаат болки во зглобовите! Причината е алкалоид наречен соланин, кој гради калциум во ткивата, а има многу во доматите. Премногу калциум во ткивата може да предизвика воспаление, болка и оток на зглобовите.

Продолжува на страна 2