Џепна подморница CB-20, поранешна P-901 – Малиот | Фото

503

Подморницата “CB – Капрони Tipo Б” има посебно значење во смисла на џепна подморница, поради посебните карактеристики и намени.

Вкупено се произведени 26 подморници. Направена е на 8 септември 1943 година во обем од 57,40%, а беше завршена во март следната година под германска окупација, за потребата на крајбрежното извидување по Јадранското Море (оттука и името џепна).

Пулското пристаниште беше одредено за база на подморницата, каде што пристигнала помеѓу септември и октомври 1944 година. година. Кон крајот на Втората светска војна, поточно на 2 мај 1945 година, беше запленета и придружена на Југословенската војна морнарица под ознака “P-901” со името “Малиот човек” (Малишан) со намена за основна подморничарска обука.

Од службата е повлечена со почетокот на 50-тите години на минатиот век, а потоа беше дадена на Техничкиот музеј во Загреб на 3 октомври 1959 година, кога беше транспортирана со специјален железнички транспорт преку Горски Котар по индустриски колосек во Студентскиот центар, а со помош на тенк и специјални санки во текот на ноќта, околу 2:00 часот преку Савски пат е внесен во просториите на Техничкиот музеј како најголем и најтежок предмет во музејската колекција.