ХРАБРА МАЈКА | Сара Беро – Најмногу се сеќавам на реченицата: “Родивте две девојчиња со посебни потреби”

1866

“Имав 19 години кога останав бремена. Тоа беше уредна бременост. Работев и последните десет дена пред породувањето. Сè одеше толку лесно. Triple тестот беше сосема во ред, а лекарката која го правела ултразвукот на бебињата даваше најдобра прогноза. Ирма и Илда дојдоа на светот на денот на моето раѓање и тоа беше најдобриот подарок кој го добив во мојот живот. Две девојчиња. Направен беше и кариотип кој кај двете покажа Даунов синдром.”

Животот на Сара Беро, храбрата мајка на прекрасните подгорички близначки, во тој момент се урнал како кула од карти. Лекарите не биле од помош. Тогаш сурово давале најлоши предвидувања.

“Најмногу се сеќавам на реченицата: Родивте две девојчиња со посебни потреби,” се сеќава Сара.

Да, на својот 20-ти роденден ги доби близначките. Да, таа е нивната мајка. Да, не станува збор за лоша прогноза. Ќе се бори.

“Третиот ден, бев многу посилна и попаметна. Дури после некое време бебињата ги однесов дома на своја рака од неонатологија. Нивните први денови беа многу убави. Боже, како да имам два ангела дома. Некоја посебна енергија, мекост, мирис и љубов. Се сеќавам дека нешто постојано зборував како да се веќе возрасни девојчиња. Најголема поддршка во тие моменти ми беа моите родители,” вели Сара.

Животот на Саре Беро, храбрата мајка на прекрасните приградски близначки, се урна во тој момент како кула од карти. Лекарите не беа од помош. Тогаш сурово изјавуваа најлоши прогнози.

Продолжува на страна 2