Факти за храната кои не сте ги знаеле

247

Секојдневно јадете по повеќепати во денот, и повторно не знаете сè за продуктите кои ги внесувате.

Еве неколку факти кои ќе ви откријат нешто повеќе за храната.

  • Бојата на чили пиперчињата не значи ништо. Важна е само големината – колку што пиперката е поситна, толку е полута.
  • Изгледа чудно, но комарците се привлечени од мирисот на банана. Па, ако скоро сте каснале банана не се чудете ако ве нападне некој здодевен комарец.
  • Авокадото е непредвидливо. За 1 минута може да скапе, ако не го полиете со лимонов сок штом го исечете.
  • Кога сме кај авокадото, никако не смеете да им го давате на птиците. Тоа е отровно за нив.
  • Секое шише вода има различен вкус. Колку и да нема вкус, водата никогаш не е иста во две различни пластични шишиња, дури и од ист производител.
  • Хемиските бои во храната предизвикуваат хиперактивност кај децата. Посебно црвената и жолтата.
  • Камамбер сирењето е највкусно коа е при крај со рокот на истекување, но строго е забрането неговото консумирање откако рокот на траење ќе истече.
  • Универзалната тајна на храната – сè е повкусно навечер. Секогаш.